Waterschap Vallei & Eem

Scherpenzeel en Woudenberg bijna klaar

Baggerwerkzaamheden in Scherpenzeel en Woudenberg bijna klaar

Het baggeren in Scherpenzeel en in Woudenberg is bijna klaar. De afgelopen maanden hebben Waterschap Vallei & Eem en de twee gemeentes diverse vijvers en sloten gebaggerd. De aannemer zal in de komende weken nog wat herstelwerk uitvoeren zoals het egaliseren van stuk gereden oevers en het inzaaien van kale plekken in het gras.

Schone sloten en vijvers in Scherpenzeel en Woudenberg

In Scherpenzeel kregen de volgende vijvers en sloten een schoonmaakbeurt:


- Vijvers achter sportvelden / de Dreef / Marktstraat;
- Sloot Eikenlaan tussen Willaerlaan en Marktstraat;
- Sloot achter sportvelden langs de Breelaan en Marktstraat
- Sloten / vijvers langs de Voorposten t/m Oude Barneveldseweg;
- Sloten / vijvers langs de Boslaan en omgeving; De Maatjes en Hopeseweg (deels).

In Woudenberg betrof het de sloten langs het Speelveld Kennedylaan, langs Sportpark de Grift en de liniesloot langs het Valleikanaal schoongemaakt. Ook de Dwarswetering langs het Landgoed Geerenstein is gebaggerd.

3500 kuub bagger

Zowel in Woudenberg als in Scherpenzeel is ongeveer 3500 kuub bagger verwijderd. Dat zijn per gemeente ongeveer 175 grote vrachtwagens vol. De kwaliteit van de bagger varieerde van klasse 0 (schoon) tot klasse
4 (verontreinigd). De bagger is afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf. Daar wordt de niet-vervuilde bagger gedroogd en vervolgens weer toegepast als bouwstof, bijvoorbeeld in geluidswallen langs snelwegen. De vervuilde bagger wordt veilig gestort op een speciale stortplaats

Langzaam herstel

Na het baggeren zijn de sloten en vijvers helemaal schoon. Het water kan weer voldoende worden opgevangen en afgevoerd. De wateren zien er nog wel een beetje kaal uit. Het duurt even voordat de nieuwe waterplanten volgroeid zijn. De natuur is nog kwetsbaar en heeft tijd nodig om zich te herstellen. Er kan ook kroos op het water gaan groeien. Het waterschap houdt dit in de gaten en neemt indien nodig maatregelen tegen het kroos.

Toekomst

In de toekomst zullen het waterschap en de beide gemeentes alleen nog kleinschalig baggeronderhoud uitvoeren. Dit zal regelmatiger plaatsvinden, ongeveer eens in de tien jaar. Door het uitvoeren van dit onderhoud zorgen Waterschap Vallei & Eem en de gemeente voor het juiste waterpeil in de sloten en voor schoon water waar vissen, vogels en planten goed kunnen toeven.