'Samen werken aan gezondheid'

Kabinetsstandpunt inzake witboek: 'Samen werken aan gezondheid'

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

IZ-CB-U-2842975

17 april 2008

Hierbij dank ik u voor uw reactie op het kabinetsstandpunt op het Witboek "Samen werken aan gezondheid". Het stemt mij tot tevredenheid dat u het kabinetsstandpunt in grote lijnen deelt.

Uw Kamer is van mening dat het dreigende personeelstekort in de zorg een nationale aangelegenheid is. Die mening deel ik ook. Ik vind dat arbeidsmigratie niet als oplossing voor Nederlandse personeelsproblemen in de zorg moet worden gezien. Tegelijk kent de Europese Unie wel een interne markt waarbinnen burgers vrij kunnen reizen en vrij hun beroep kunnen uitvoeren (mits zij aan de kwaliteitsvereisten voldoen). Daarmee heeft de personeelsproblematiek ook een Europese dimensie en ik ben van mening dat overleg daarover met mijn Europese collega's van belang is. In deze zin moet u mijn pleidooi voor aandacht voor deze problematiek in het kader van de gezondheidstrategie lezen.

Verder stelt u zich op het standpunt dat problemen rond grensoverschrijdende gezondheidszorg niet communautair, maar bilateraal moeten worden opgelost. In het standpunt dat het kabinet hierover in 2007 heeft ingenomen, wordt benadrukt dat een Europese oplossing meerwaarde moet bieden boven een bilaterale aanpak. Dat standpunt huldig ik nog steeds en zo zal ik een mogelijk voorstel vanuit de Europese Commissie ook beoordelen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink