Gemeente Heerlen

P E R S B E R I C H T, 30 maart 2008

Stadsgalerij Heerlen presenteert in het Glaspaleis PARKSTAD LIMBURGPRIJS 2008
van 17 april t/m 1 juni 2008

De Stadsgalerij Heerlen presenteert van 17 april t/m 1 juni de Parkstad Limburgprijs 2008. Er wordt werk getoond van de acht genomineerden voor deze prijs: Jowan van Barneveld, Jeroen van Bergen, Caroline Coolen, Birgitta van Drie, Sidi El Karchi, Pieter Geenen, Robert Lambermont en Mirjam van Tilburg. De prijswinnaar editie 2008 wordt bekend gemaakt op donderdag 17 april om 18.00 u in de hal van het Stadhuis van Heerlen.
Het is inmiddels de vierde keer dat de vierjaarlijkse Parkstad Limburgprijs wordt uitgereikt. Deze prijs van 10.000,- is door de Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars tot 35 jaar, afkomstig uit Nederlands of Belgisch Limburg, te onder- steunen in hun ontwikkeling.
Een professionele vakjury heeft op basis van ingezonden beeldmateriaal, aanvullende atelier- bezoeken en intensief overleg acht jonge kunstenaars genomineerd. Het werk van de genomi- neerden varieert van schilderijen, tekeningen, sculpturen en kinetische installaties tot video en architectonische schaalmodellen.

De zwart in zwart schilderijen van kunstenaar/muzikant Jowan van Barneveld (1978) dwingen de kijker om letterlijk ­ en wellicht ook figuurlijk ­ positie in te nemen. In het zwart tekenen zich ondui- delijke locaties af die zowel spanning als ongerijmdheid oproepen. Het werk van Jeroen van Bergen (1979) is gebaseerd op een architecturale basismodule, die hij met grote precisie onder- zoekt, herhaalt en stapelt in bouwkundige modellen. Zijn installaties zijn van een tijdloze schoonheid en weerspiegelen tegelijkertijd een surrealistisch universum van vastgestelde maatverhoudingen. Grote, vreemdsoortige wezens typeren het werk van Caroline Coolen (1975). Op experimentele wijze combineert zij brons, keramiek, polyester, gips en verf en creëert zo een dynamische wereld met surrealistische en mythische referenties. Birgitta van Drie (1974) tekent en schildert een op het eerste gezicht sprookjesachtige wereld, maar achter alle schijnbare vrolijkheid dreigt voortdurend gevaar. Die dubbele bodem geeft haar werk een intrigerende en verontrustende ondertoon. Op een indringende manier geeft Sidi El Karchi (1975) een oude discipline als het portretschilderen nieuw bestaansrecht. Zijn lichte, transparante doeken verbeelden krachtige en hyperrealistische portretten met een bijna symbolische werking. De sobere video- en geluidsinstallaties van Pieter Geenen (1979) vragen op subtiele wijze aandacht voor `trage', schijnbaar banale gebeurtenissen in onze dagelijkse omgeving. Het werk daagt de toeschouwer volop uit zijn verbeelding te laten werken. De kunstenaar/pianist Robert Lambermont (1976) laat zich inspireren door poëzie, techniek en beweging. Indrukken, ervaringen en herinneringen worden door hem getransformeerd tot dichterlijke ritmische sculpturen, die hij onderwerpt aan magnetische krachtvelden en chemische processen. In het werkveld van Mirjam van Tilburg (1980) raken educatie en hedendaagse kunst elkaar. In performances, (video)installaties en participatieve projecten verkent Van Tilburg de ondervragende of ontregelende functie van kunst.

Publieksprijs:
Ook dit jaar is een publieksprijs ingesteld. De bezoeker van de tentoonstelling kan zijn of haar voorkeur voor een bepaalde kunstenaar kenbaar maken. Een werk van de kunstenaar die de meeste stemmen heeft verworven, wordt na afloop van de tentoonstelling verloot onder degenen die de betreffende kunstenaar hebben verkozen.

Openingstijden Stadsgalerij: ma gesloten, di t/m vrij 11-17 uur, do 11-20 uur, za/zo/feestdagen van 13-17 uur. Tijdens deze tentoonstelling is het museum op donderdagavond van 17-20 u gratis toegankelijk.
---