Contrabanda! Festival 2008 gaat los


17 - 20 april in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Utrecht en Nijmegen

DIVERS STEDEN IN NL, 20080221 -- Grensoverschrijdend muziekfestival barst weer los met headliners Spanish Harlem Orchestra, zigeunerkoningin Esma Redzepova en een Bucovina -DJ sessie van Shantel. Naast reggaeton, zigeuner-rap en latinized balkan.

Waar gaat dit over?
Contrabanda! gaat over grensoverschrijdend muzikaal avontuur. Tussen culturen maar ook tussen traditionele en vernieuwende muziek en dans. Daarbij werpen we het zogenaamde verschil tussen hoge en volkse cultuur ver van ons. Het gaat bij ons om passie en muzikaliteit. Virtuoos musiceren mag, waarom niet, maar is niet verplicht. Belangrijk is een open vizier, niet van dat benauwde. Lef, groove, brutaal en uitdagend. Vanaf de roots tot nieuwe cross-overs. Inspiratie door migratie en if it ain't got that swing...
Comprendes amigo?


Klinkt vaag. Hoe ziet dat er uit?
Om enige lijn te brengen in de programmering kiezen we jaarlijks een of meerdere thema's. Dit jaar is dat Balkan Beats & Gipsy Grooves en in Paradiso een extra dag met Latin Connexion.

De meeste avonden worden geopend met de film "Whose song is this?" van Adele Peeva. Een boeiende 50 minuten durende documentaire waarin onderzocht wordt waar een bekend Balkan liedje nou eigenlijk vandaan komt. Elke regio, van Turkije tot Servië en Bulgarije claimt de compositie als de zijne. Emoties lopen soms hoog op...
De zigeunerkoningin Esma Redzepova! Esma verlaat haar residentie in Skopje, Macedonië, om op het Cantrabanda! Festival de originele zigeunermuziek van de Balkan te laten horen. Daarna volgen er bands die hun roots hebben in deze muziek maar het naar een hedendaagse muzikale mix hebben vertaald. Zo zijn er uitstapjes naar zigeuner-hiphop van Gipsy.cz, bekend van de Oost-Europese zomerhit `Romano hiphop' en de Roma-activisten van KAL uit Belgrado. Jonge zigeuners die de melancholie van hun muziek combineren met up-tempo dansnummers.
De avond sluit af met de onbetwiste godfather van de Balkan Beats: Shantel met een Bucovina DJ set...
Niet alle zalen presenteren het volledige programma. Zie hier onder.

Het festival heeft in Paradiso een extra latin avond op zaterdag 19 april. Onder de naam Latin Connexion staat er die avond het legendarische salsa orkest Spanish Harlem Orchestra uit New York. Verder klinkt er op deze avonden live en via DJ's allerlei soorten latin, van salsa tot latin hiphop via bachata tot reggaeton en latin dance beats. Ook met live optredens van Ghetto Flow en Mala Vita + de film `From hiphop to mambo: a South Bronx tale".

Dus...
Zowel internationale top-acts als Esma, DJ Shantel en Spanish Harlem Orchestra, maar ook minder bekende binnen- en buitenlandse bands. Verwacht de top-DJ's op zowel Latin als Balkan & Gypsy gebied. Kijk naar de beste dansers op reggaeton, salsa en Balkan klanken.





Rob van den Bosch