Ingezonden persbericht
Provincie Overijssel

Staten Actueel 17 april 2008

Provincie investeert in duurzame energie
1,8 miljoen voor Warmtenet

Provincie Overijssel stelt 1,8 miljoen euro beschikbaar aan het Warmtenet in Twente. Dat hebben Provinciale Staten van Overijssel woensdag besloten. Via het Warmtenet kunnen woningen in Hengelo op een duurzame manier verwarmd worden. Twence verzorgt het warmteaanbod vanuit de afvalverbrandingsinstallatie.
De fracties in Provinciale Staten worstelden met het dilemma tussen duurzaamheid tegenover economisch belang. De hoge investering brengt financiële risico's met zich mee, maar daar tegenover staat dat de provincie via het warmtenet een flinke bijdrage kan leveren aan CO2 reductie. Dat laatste argument won het van de mogelijke financiële risico's. De Staten stemden unaniem voor het voorstel.

Burgerinitiatief op de agenda

Het burgerinitiatief over de Landbouw Ontwikkelingsgebieden (Log's) in Overijssel dat vorige maand is ingediend door de belangengroep'VROM?' is geldig verklaard. Het initiatief voldoet aan alle geldende voorwaarden en wordt daarom op de agenda van Provinciale Staten geplaatst om inhoudelijk besproken te worden. Dat hebben Provinciale Staten besloten. Op 7 mei wordt het burgerinitiatief inhoudelijk besproken in de vergadering van de Statencommissie Ruimte, water en duurzaamheid. Op 21 mei wordt er in de vergadering van Provinciale Staten een besluit genomen over het burgerinitiatief.

Commissaris Jansen herbenoemd

Mr. G.J. Jansen is door de Kroon herbenoemd als Commissaris van de Koningin voor de provincie Overijssel. Eerder spraken Provinciale Staten al hun waardering uit voor de wijze waarop Commissaris Jansen zijn functie in de afgelopen zes jaar heeft vervuld. Daarom hebben de Staten de minister van BZK geadviseerd om Jansen opnieuw te benoemen.

Impuls voor gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente

Provinciale Staten zijn akkoord gegaan met een extra impuls van 650.000 euro voor de gebiedsontwikkeling rond vliegveld Twente en omgeving. Het statenvoorstel was een vervolg op de brief van GS van 13 februari waarin PS werd geïnformeerd over de stand van zaken inzake de gebiedsontwikkeling Twente en omgeving. Er werd een beschrijving gegeven van het proces voor de ontwikkeling van vier, mogelijk vijf modellen van mogelijke gebiedsontwikkelingen. Uit die vier modellen moeten er uiteindelijk in het najaar twee gekozen worden om verder door te ontwikkelen.

Rekenkamerrapport Onderbesteding

Uit onderzoek van de Rekenkamer Oost-Nederland is gebleken dat de provincies Gelderland en Overijssel minder geld hebben uitgegeven voor provinciale activiteiten dan vooraf was ingeschat. In Overijssel gaat het om 15.5 miljoen euro. Provinciale Staten zouden kritischer moeten kijken naar het fenomeen 'onderbesteding', vooral wanneer doelen niet worden gehaald, aldus de Rekenkamer.

Wisseling van de wacht

Een wissel binnen de PvdA fractie. Tijdens de Statenvergadering van 16 april is dhr. Nick Zwart geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten. Dhr. Zwart volgt Statenlid Anton Pieters op, die wegens zijn drukke werkzaamheden zijn werk als statenlid niet langer kan doen. Nick Zwart is geen onbekende binnen de provinciale politiek, hij was al eerder lid van Provinciale Staten.

Fractievoorzitter

Dhr. Tj. Oostra is sinds 1 maart de nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie in Provinciale Staten.

Uit de commissies

Voorbereiding op inhoudelijk debat
Commissie bezoekt LOG en varkensstal

Een delegatie van de commissie ruimte, water en duurzaamheid brengt volgende week vrijdag een werkbezoek aan een Landbouw Ontwikkelingsgebied (LOG) en een grote varkensstal. Op die manier willen de woordvoerders over dit onderwerp zich goed voorbereiden op het inhoudelijke debat over de LOG's en het reconstructieplan, dat op 7 mei op de agenda staat. Het onderwerp is middels het burgerinitiatief op de provinciale agenda geplaatst.

http://provincie.overijssel.nl/provinciale_staten?NwsIdt=143041
Commissie Lodders

Provinciale Staten van Overijssel hebben deze week hun reactie geven op het rapport "Ruimte, regie en rekenschap" van de commissie Lodders. Al eerder werd het rapport besproken in de commissie Economie, mobiliteit en bestuur.

Over duurzaamheid

Het begrip duurzaamheid heeft de volle aandacht van Provinciale Staten van Overijssel. De provincie Overijssel voert bijvoorbeeld een actief energie- en klimaatbeleid om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. Maar: het vinden van duurzame oplossingen is geen gemakkelijke taak. Want wat is echt duurzaam? Om daarover zoveel mogelijk aan de weet te komen organiseert de werkgroep Duurzaamheid onder voorzitterschap van Tjeerd Oostra een Expertmeeting over duurzaamheid op 14 mei. Experts op hun vakgebied zullen de Statenleden bijpraten over klimaatbeleid, ruimtegebruik, duurzame landbouw en energiebeleid.

http://provincie.overijssel.nl/provinciale_staten?NwsIdt=143623 Commissie op pad naar steunfunctie instellingen

De commissie Jeugd, sociale infrastructuur en cultuur ging vorige week woensdag in gesprek met de Overijsselse steunfunctie instellingen. De gezamenlijke steunfuncties (Sportraad, Arcon, Variya en SVWO) verzorgden een presentatie voor de commissie, waarin zij de rol van de steunfuncties in het sociale domein in Overijssel uiteen zetten.

Van de griffie

Eervolle vermelding Statenzaal

Hoewel de vakjury de eerste prijs toekende aan de Zwolse brandweerkazerne, zorgde de eervolle vermelding voor de Statenzaal toch voor wat provinciale reuring tijdens de prestigieuze Nacht van de Architectuur in een bruisende Broerenkerk vrijdag 26 maart. De gerenoveerde Statenzaal was samen met zeven andere objecten genomineerd voor de Zwolse Architectuur prijs. Het juryrapport had louter lovende woorden over het werk dat Dirk Jan Postel verrichte bij de verbouwing van de Statenzaal.

Statenadviseurs on tour

In april en mei gaan de statenadviseurs, Jeroen Wezenberg en Eugenie Stolk, naar de fracties. Niet alleen om nader kennis met elkaar te maken, maar ook om de strategische agenda te bespreken. Aan de hand van een korte presentatie en een actieve workshop gaan zij samen met de fracties de onderwerpen verkennen en een 'top 10' opstellen. Dit alles om het voor de statenleden mogelijk te maken om via de strategische agenda met bijbehorende kalender hun eigen prioriteiten te stellen, hun focus te bepalen en hun tijd en energie goed te kunnen inzetten. Als alle fracties bezocht zijn, zullen de statenadviseurs via het Presidium een totaalbeeld presenteren in de vorm van een startdocument van de Strategische Agenda.

Extra Statenvergadering

Om meteen in uw agenda te noteren: in verband met de grote hoeveelheid van bespreekstukken voor de Statenvergadering van 18 juni zal ook de reservedatum voor deze vergadering worden benut. Er wordt dus op 25 juni aanstaande een extra Statenvergadering gehouden.

Agenda

23 april Werkbezoek stichting Natuur en Milieu Overijssel van de commissies EMB en RWD

24 april 19.00 uur Debat " http://provincie.overijssel.nl/contents/pages/3099/uitnodigingdebatovereuropeseunie.pdf De (on)bekendheid van de Europese Unie" door Debatkamer, Provinciehuis

7 mei Commissievergaderingen

21 mei Statenvergadering (reservedag 28 mei)

28 mei werkbezoek commissie EMB in het kader van innovatiebeleid

mail de g.mateboer@overijssel.nl > redactie
Aan de informatie in deze nieuwbrief kunnen geen rechten worden ontleend.