HIVOS

over duurzaam gecertificeerde koffie, thee en cacao

Internationale topconferenties over duurzaam gecertificeerde koffie, thee en cacao

Op 18 april wordt in Amsterdam een internationale topconferentie gehouden over duurzame productie van en handel in koffie, thee en cacao. Topmensen van Cargill, Douwe Egberts en Tchibo, experts uit Brazilië, India, Kenia, Dominicaanse Republiek, Ghana en Ivoorkust en vertegenwoordigers van Vakbonden en NGOs vullen het programma van de Combining Flavours Conferentie in.

In de afgelopen jaren is het marktaandeel van gecertificeerde koffie aanzienlijk gestegen. De cacao en thee sector staan nog aan het begin van een vergelijkbare duurzame ontwikkeling. Rond thee en cacao bestaan vergelijkbare problemen als rond koffie, zoals kinderarbeid en slavernij. De omschakeling van de thee- en cacaosector naar duurzame productie is een enorme opgave voor alle belanghebbenden.

De Tropical Commodity Coalition, voorheen Koffiecoalitie, het ministerie van LNV en Agri-ProFocus organiseren de conferentie met als doel sectoroverstijgend de opgedane kennis en ervaring te delen en gelijkwaardige stappen naar duurzame productie te zetten. De Koffiecoalitie, een platform van vakbonden en NGOs, startte in april 2003 haar werk om de miserabele omstandigheden in de koffieproductie tegen te gaan. Bij het eerste lustrum is er zoveel bereikt, dat besloten is te verbreden naar thee en cacao met een nieuwe naam: Tropical Commodity Coalition.

Dit wordt een dag voor de conferentie op 17 april gevierd in Den Haag met een discussieprogramma over de toekomst van duurzame koffie. Op beide gelegenheden worden 90 experts uit 16 verschillende landen verwacht.

Data
17 april, 16.00 19.00 uur. Koffielustrum. Theater Concordia, Hoge Zand 42, Den Haag.
18 april. 10.00 18.00 uur. Combining Flavours Conferentie. De Bazel Conference Center, Vijzelstaat 32, Amsterdam.

Een gedetailleerd programma van beide conferenties vindt u op www.koffiecoalitie.nl . Zie ook de documenten rechts op deze pagina.