Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Tweehonderd parkeerplekken onder het Van Beuningenplein

Stadsdeel Westerpark combineert parkeergarage met groen en sportvelden

Het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Westerpark heeft een keuze gemaakt uit verschillende aanbiedingen voor de bouw van een parkeergarage onder het Van Beuningenplein in de Staatsliedenbuurt. Het winnende ontwerp voorziet in 200 ondergrondse parkeerplaatsen en de aanleg van diverse bovengrondse sportvoorzieningen met bijbehorende accommodaties. Door het opheffen van de rijbaan aan twee zijden van het plein komt er 50% meer ruimte voor beplanting en recreatie. Begin 2009 starten de werkzaamheden op en rond het plein. Het project moet in maart 2010 worden opgeleverd.

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel nodigt u hierbij uit voor de feestelijke ondertekening van het contract voor de bouw van de parkeergarage, op maandag 21 april om 12.00 in de Flexbar op het Westergasterrein, tegenover het stadsdeelkantoor. De wethouders Dirk de Jager (portefeuille financiën en parkeerbeleid) en Rolf Steenwinkel (portefeuille wonen en beheer openbare ruimte) van Stadsdeel Westerpark geven daarmee formeel het startschot voor de realisatie van het bouwplan. Het besluit tot de bouw van de ondergrondse parkeervoorziening is vorig jaar genomen door de Deelraad van Westerpark na een uitgebreide inspraakronde.

Investering van 14 miljoen euro
Op de bijeenkomst maandag a.s. maken beide bestuurders bekend aan welke Nederlandse bouwonderneming de opdracht is gegund, en zal ook het voorlopig ontwerp worden toegelicht. Met de bouw is 12 miljoen euro gemoeid. De onderneming aan wie de opdracht is gegund, tekent voor het onderhoud van de garage tot 2020. Met deze verplichting is een bedrag gemoeid van 2 miljoen euro. De projectsom van 14 miljoen euro wordt volledig gefinancieerd uit het parkeerfonds van Stadsdeel Westerpark. Het betreft dus middelen die de bewoners van het stadsdeel via de parkeerheffingen hebben opgebracht.

Aanzienlijke kostenbesparing
De opdrachtverlening is de uitkomst van een Europese Aanbesteding, waarbij in twee rondes een selectie werd gemaakt uit verschillende aanbieders. Hierbij is nadrukkelijk gelet op de integrale kwaliteit van ontwerp, bouw en beheer. Het contract heeft de vorm van een ontwerp- en realisatieovereenkomst. Een noviteit is dat ook het meerjarig onderhoud voor een periode van tien jaar in de overeenkomst is vastgelegd. De bouwonderneming neemt daarmee de verantwoordelijkheid voor de integrale kwaliteit van zowel het ontwerp, de bouwfase tot en met het onderhoud van de garage en de bovengrondse voorzieningen. Deze combinatie is zowel kostenefficiënt als een waarborg voor de kwaliteit van de garage en het plein op de langere termijn.

Garage voor de wijk
De 200 parkeerplaatsen onder het Van Beuningenplein compenseren de parkeerplekken die eerder in de Staatsliedenbuurt zijn komen te vervallen door de herinrichting van straten. De garage is om die reden ook toegankelijk voor alle vergunninghouders uit de wijk, die tegen het normale tarief voor vergunninghouders hun auto in de garage kunnen parkeren. Bij de uitgifte van toegangpasjes wordt voorrang gegeven aan omwonenden van het Van Beuningenplein.

Speelvelden en paviljoens
Het ontwerp is volgens het bestuur van Stadsdeel Westerpark mede aantrekkelijk vanwege de kwaliteit van de bovengrondse sport- en recreatievoorzieningen. Zij geven een markante uitstraling aan het nieuwe Van Beuningenplein. Het plan voorziet in een paviljoen voor tieners, een paviljoen voor het speeltuinbeheer en een theehuis. Er komt een groot speelveld dat geschikt is voor diverse balsporten. Daarnaast biedt een kleiner speelveld straks ruimte aan technisch voetbal, skaten en biken. Verder zijn er speeltoestellen voor kleine kinderen. Een gevarieerde aanplant van bomen en struiken versterkt de beleving van het plein als een groene oase in dit dichtbebouwde stadsdeel.

Leefbaar en veilig
In het afgelopen jaar hebben bewoners en wijkorganisaties in dit deel van de Staatsliedenbuurt invloed kunnen uitoefenen op het programma van eisen. Dit heeft onder meer geleid tot de eis dat de bomen die nu rond het plein staan zo veel mogelijk worden gespaard. De bouwonderneming aan wie het contract is gegund verplicht zich tot een minimale hinder voor de buurt tijdens het bouwproces, dat twee jaar zal duren. In het contract zijn bovendien duidelijke eisen vastgelegd omtrent bereikbaarheid van de directe omgeving, de leefbaarheid, de veiligheid en de communicatie met de buurt (het BLVC-kader). Deze normen zijn conform de uitgangspunten die het Stadsdeel Westerpark heeft vastgelegd voor alle grote projecten.

U bent aanstaande maandag van harte welkom bij de ondertekening van het contract en de toelichting die daarbij wordt gegeven op het ontwerp, de overeenkomst en de betekenis van het plan voor de Staatsliedenbuurt.