Gemeente Deventer

maken de balans op

Fietsbalans-2: Deventer en fietsersbond maken de balans op

Oude en nieuwe onderzoeksaspecten
In 'Fietsbalans-2' worden gemeenten weer beoordeeld op de tien aspecten uit het eerste onderzoek van 2001. Zo kan worden bekeken welke vooruitgang er is geboekt. Het onderzoek is uitgebreid met drie nieuwe aspecten: fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik.

Op een veertigtal drukke locaties gaat de Fietsersbond beoordelen of je er veilig je fiets kan parkeren. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid ingeademde schadelijke ultra fijn stof in de auto en op de fiets. In de 'Fietsbalans-2' krijgt de gemeente informatie over hoe vanuit gezondheidsoogpunt burgers gestimuleerd kunnen worden vaker te fietsen.

Deventer doet mee met het vervolgonderzoek
In het najaar van 2006 is de Fietsersbond gestart met het vervolgonderzoek 'Fietsbalans-2'. Deventer is een van de gemeenten die zich voor dit jaar hebben aangemeld. Wij vinden het belangrijk te weten of het fietsklimaat in de gemeente sinds het eerste onderzoek in 2001 is verbeterd. Wethouder Gerrit Berkelder geeft op woensdag 23 april de aftrap voor 'Fietsbalans-2'.

Uit het onderzoek in 2001 bleek dat Deventer op aantal punten goed scoorde. Er waren ook kritiekpunten. Het comfort voor fietsers in Deventer lag beneden het landelijk gemiddelde door een slecht wegdek, door hinder van overig wegverkeer en door het vaak stoppen voor verkeerslichten. Verder was een conclusie dat de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto slecht was en fietsers waren weinig tevreden over de fietsvoorzieningen.

Desondanks was het fietsgebruik voor ritjes tot 7,5 km goed te noemen. Het gemeentelijk fietsbeleid was als matig beoordeeld maar nog altijd beter dan vergelijkbare middelgrote gemeenten. Sinds dit onderzoek is er een hoop gebeurd, zoals de aanleg van nieuwe fietspaden en
-bruggen, het aanpassen van verkeerslichten ten behoeve van de fiets en het verbeteren en aanbrengen van fietsparkeerlocaties.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de realisatie van een fietspad langs de Westfalenstraat, en wordt onderhoud gepleegd aan de fietspaden langs de Zweedsestraat en de Visbystraat (verwachting start na de zomer). Tot slot is de gemeente bezig met het opstellen van een nieuw fietsbeleidsplan zodat de positie van de fietser nog verder kan worden verbeterd.

Publicatiedatum: 18-4-2008
fietsers

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 18 april 2008