Gemeente Hoogeveen

18 april 2008
Afzender: gemeente Hoogeveen en waterschap Reest en Wieden Excursies door nieuw beekdal Oude Diep bij Fluitenberg De herinrichting van het gebied tussen Fluitenberg en De Weide, waar het Oude Diep stroomt, nadert zân voltooiing. Er valt al heel wat te zien en daarom houden waterschap Reest en Wieden en de gemeente Hoogeveen excursies in het gebied op woensdagmiddag 21 en zaterdagmorgen 24 mei. Er kunnen in totaal maximaal 80 mensen deelnemen aan de excursies.

Altijd al nieuwsgierig geweest wat daar gebeurt en met welk doel? Meld u dan aan bij de gemeente via e-mail (m.jansen@hoogeveen.nl) of telefonisch (Matthijs Jansen, 0528-291615). Dat kan tot en met donderdag 15 mei. De excursie is gratis.

Kronkelende beek

Met de herinrichting moet een aantal problemen worden opgelost en tegelijkertijd kan het gebied geschikt worden gemaakt voor recreatie. Tussen het bestaande, gekanaliseerde Oude Diep en de spoorlijn heeft het waterschap een nieuwe kronkelende beek gegraven om de wateroverlast in de omgeving tegen te gaan. Het gebied is zo ingericht dat de nieuwe beek zo nu en dan gecontroleerd en zonder schade aan te richten buiten zijn oevers kan treden. Zo wordt water geborgen op momenten dat er teveel is.

Zuiverend rietveld

Bij zware regenval komt er zo nu en dan overstortwater uit het rioolstelsel in het Oude Diep terecht. Daarom legt de gemeente een zogeheten helofytenfilter aan, een rietveld van zeven hectare, waar het riooloverstortwater en regenwater van industrieterrein De Wieken doorheen wordt gevoerd. Het rietveld zuivert dit iets vervuilde water op een natuurlijke wijze en komt dan gezuiverd in het Oude Diep.

Wandelpaden

Deze noodzakelijke ingrepen bieden een mooie kans om tegelijkertijd iets voor de recreatie te doen. Het is een prachtig gebied om te verblijven. Daarom leggen de gemeente en het waterschap in overleg met Het Drentse Landschap rond de kronkelende beek en de wuivende rietvelden wandelpaden aan en misschien nog wat andere recreatieve voorzieningen die bij het gebied passen.
Het project is in de zomer van 2008 gereed en het gebied gaat dan open voor het publiek.