Gemeente Den Haag

Den Haag zoekt gezonde norm voor alcoholgebruik

Haagse scholen alcoholvrij, intensieve leeftijdscontrole in de horeca en promotie van alcoholvrije feesten onder de Haagse jeugd. Dit zijn enkele acties uit de 17 april verschenen nota ´Natuurlijk matig met alcohol! van de gemeente Den Haag. Scholen, sportclubs, de ouderenzorg, horeca en detailhandel gaan meewerken aan de acties uit de Haagse alcoholnota.

Haagse scholieren beginnen veelal met het drinken van alcohol als ze tussen de elf en veertien jaar zijn. Het zogenaamde binge-drinken (Engels voor grote hoeveelheden alcohol drinken in korte tijd) neemt duidelijk toe onder jongeren.
Alcohol is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar leidt ook tot geweld, ziekteverzuim en verkeersongelukken. De schade is groot en het is tijd om de trend te keren, stelt verantwoordelijk wethouder Van Alphen.

Bijna 70% van alle Hagenaars drinkt alcohol. Het aandeel 55-plussers in Den Haag dat om hulp vraagt vanwege alcoholproblemen neemt toe.

Van Alphen: Een borreltje op zijn tijd is natuurlijk gezellig. Alleen, we zijn teveel drinken steeds normaler gaan vinden. Preventie en voorlichting moeten bijdragen aan een klimaat waarin verantwoord alcoholgebruik weer ´normaal´ is. Ouders, scholen, maar ook sportverenigingen en de horeca krijgen in de nota Natuurlijk: matig met alcohol! een voorbeeldrol.

Toezicht
De gemeente Den Haag gaat de komende periode afspraken maken met sportverenigingen over het schenken van alcohol en met de detailhandel over onder meer leeftijdscontrole. Ook komt er meer aandacht voor vroegsignalering. Het vroeg herkennen van problematisch drinkgedrag maakt snelle doorverwijzing naar hulpverlening mogelijk.

Tot slot vindt de gemeente het belangrijk dat er in de stad een strak toezicht is op het handhaven van de regels rondom alcohol. Met de politie vindt afstemming plaats over extra maatregelen. Gedacht wordt aan gerichte verkeerscontroles rond sportcomplexen en uitgaanscentra.