Gemeente Den Haag

Stadsboerderij Landzigt open voor publiek

Stadsboerderij Landzigt in Leidschenveen is de nieuwste stadsboerderij van Den Haag. Woensdag 16 april opend deze twaalfde stadsboerderij haar deuren voor het publiek in aanwezigheid van wethouder Rabin Baldewsingh (Leefbaarheid). Landzigt ligt aan de Aristoteleslaan 143.

Boerderij Langzigt in feeststemming! Op stadsboerderij Landzigt wonen schapen, geiten, kippen, konijnen, cavia's en koeien. Naast de boerderij ligt een tuin met onder andere een boomgaard, moestuin, kas, kruidencirkel, insectentuin en bijenstal. Producten uit deze tuin worden verwerkt in de eigen keuken van de boerderij. Basisscholen, verenigingen en andere instellingen kunnen gebruik maken van deze keuken. Ook heeft Landzigt een leslokaal waar lessen voor het basisonderwijs worden gegeven. Dit zijn zowel begeleide lessen als lessen die docenten zelfstandig geven. Behalve de tuin heeft ook de naastgelegen sloot een educatieve functie. Leerlingen van zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs kunnen hier de flora en fauna van het oppervlaktewater onderzoeken.

Stichting de KIP / Stichting Ipse
Bij de stadsboerderij is een woon- en werklocatie van stichting de KIP en stichting Ipse voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Zij zullen hier, onder begeleiding van stichting Ipse, vanaf mei een restaurant en winkel runnen.

Lammeren op stadsboerderij lLndzigt, met op de achtergrond de woningen van stichting Ipse. Duurzaam
Landzigt is oorspronkelijk gebouwd in 1853 en moest op de plek waar hij stond worden afgebroken. In opdracht van de gemeente is de boerderij duurzaam herbouwd. Daarbij zijn zoveel mogelijk originele bouwmaterialen opnieuw gebruikt. Ook zijn maatregelen getroffen om water en energie te besparen. Zo wordt voor het doorspoelen van het toilet regenwater gebruikt. Het gebouw wordt verwarmd met de warmte uit grondwater. Op het terrein van de stadsboerderij staat sinds enige tijd de stedelijke windturbine Turby. Een Turby levert bijna voldoende elektriciteit om een huishouden van stroom te voorzien.

Meer informatie
Kijk op www.denhaag.nl/stadsboerderijen.