Woonbond


18-04-2008

Woonbond en LSA niet tevreden over bewonersinvloed op wijkaanpak

De bewoners van de veertig probleemwijken moeten meer en beter worden betrokken bij de plannen voor de wijkaanpak. Daarvoor pleitten de Nederlandse Woonbond en het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) afgelopen woensdag in de Tweede Kamer. 'Zonder de bewoners lukt geen enkel plan,' aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Woningcorporaties en bewonersorganisaties spraken in de Kamer met de fractiewoordvoerders voor wonen, wijken en integratie over de voortgang van de wijkaanpak van WWI-minister Ella Vogelaar (PvdA). Volgens de Woonbond en het LSA worden de bewoners te weinig betrokken bij de actieplannen voor hun wijken. Vooral in de grote steden gaat het mis, zei Lorna Koenen van het LSA. 'Die gaan totaal voorbij aan de bewoners.'

Voor initiatieven van de bewoners is dit jaar twintig miljoen euro vrijgemaakt. De woonbond en LSA vrezen dat dit bedrag wordt uitgegeven door 'de ambtenaren en de politiek', in plaats van door de bewoners zelf. Koenen pleitte daarom voor een vouchersysteem. Bewoners met goede ideeën kunnen in aanmerking komen voor een 'inkoopbudget', waarmee zij hun eigen plan kunnen financieren.

Dit voorstel kan op de steun rekenen van de Woonbond. 'Het gaat er om dat bewoners daadwerkelijke beschikkingsmacht over het bedrag krijgen', zei Ronald Paping. Wat hem betreft mogen actieplannen voor de wijken pas worden goedgekeurd als de betrokkenheid van de bewoners goed is geregeld. Dat laat nu te wensen over. De formuleringen in de wijkactieplannen over de betrokkenheid worden steeds 'vager', aldus Paping.

De Woonbond pleitte er verder voor om een deel van de twintig miljoen te storten in een fonds voor de ondersteuning van bewoners bij het maken en uitvoeren van plannen. Als de plannen de komende jaren worden uitgevoerd, ontstaat grote behoefte aan advies, voorspelde Paping. Het gaat dan bijvoorbeeld om een second opinion voor de sloop van een huis of een onderzoek naar de kansen voor renovatie.

De Tweede Kamer spreekt volgende week met minister Vogelaar over de voortgang in 'haar' veertig wijken.