GroenLinks

Democratisering weer op eerste plaats

Vrijheid en democratie 18 april 2008

Een nieuwe stichting kan Europa helpen het democratische ideaal weer op de eerste plaats te zetten. "Economische belangen overschaduwen democratie en mensenrechten nu te vaak," zei beschermheer Vaclav Havel op 16 april bij de lancering van de 'European Foundation for Democracy through Partnership'.

De 'European Foundation for Democracy through Partnership' (EFDP) moet een impuls geven aan Europese initiatieven om democratie in het buitenland te bevorderen. De EFDP is gelieerd aan de Europese Unie maar onafhankelijk en gaat het werk van verschillende Europese organisaties op het gebied van democratisering coördineren en ondersteunen. Ook het door een aantal Nederlandse politieke partijen (waaronder GroenLinks) opgerichte Netherlands Institute for Multiparty Democracy werkt mee met de nieuwe stichting. 'Democratisering' heeft niets te maken met het binnenvallen van verre landen en gewapend afzetten van dictators. Het gaat bijvoorbeeld om het ondersteunen van politieke partijen in jonge democratieën en het helpen organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen.

Dissident
Havel bracht in herinnering dat democratie zich nog geen twintig jaar geleden pas over heel Europa verspreidde. Zelf zat Havel als dissident langdurig in de gevangenis in het toen nog streng communistische Tsjechoslowakije. In 1989 leidde hij de 'Fluwelen Revolutie' die een eind maakte aan de dictatuur. Vervolgens was hij jarenlang president van Tsjechoslowakije en later Tsjechië. Interessant is dat Havel, na zijn terugtreden als president, belangrijke steun heeft geleverd aan de Tsjechische Groenen.

Dissidenten over de hele wereld, of het nu in Cuba is of in Birma, delen over het algemeen dezelfde principes, zei Havel. Daartoe behoren volgens Havel democratie, respect voor mensenrechten, maar ook solidariteit. Deze idealen, die aan de basis liggen van de EU, worden in de Europese praktijk te vaak overschaduwd door economische belangen, aldus Havel.

Vrijheidsstrijder
Een andere oud-president, Joaquim Chissano van Mozambique bracht de overgang naar democratie van zijn eigen land ter sprake. Uit zijn toespraak bleek dat hij Europa niet altijd als bondgenoot beschouwde. Volgens hem hebben de Europeanen de Afrikaanse ontwikkelingen in democratische richting bruut afgebroken met de kolonialisering. Chissano heeft tegen de Portugese koloniale bezetting gestreden, waarna Mozambique in 1975 onafhankelijk werd. Hoewel het kolonialisme niet veel aanhangers meer had, omarmde het Westen het nieuwe land niet. Een groot deel van Europa en ook de Verenigde Staten hadden namelijk geen vrede met de socialistische koers van Mozambique en probeerden het land hun eigen model opdringen.

Chissano heeft als president zijn land van een éénpartijstaat omgevormd naar een meerpartijendemocratie. Hoewel hij zeer populair was en is, heeft hij zich na twee termijnen niet meer kandidaat gesteld voor het presidentschap. Leiders die vrijwillig terugtreden zijn in Afrika helaas nog een zeldzaamheid (kijk maar naar de recente ontwikkelingen in Zimbabwe). Chissano meent dat Europa de Afrikaanse democratieën moet steunen, maar wel met respect voor de eigen Afrikaanse tradities.

Vrijhandel
Ook nu nog blijkt dat de Europese Unie de verbreiding van democratie blijft vermengen met het propageren van haar eigen economische model. Tijdens een discussiebijeenkomst in het Europees Parlement op 14 april over het Europese nabuurschapsbeleid (een Europees instrument om democratie te verspreiden gericht op de buurlanden in Oost-Europa en rond de Middellandse Zee) liet een topambtenaar, die werkt voor de DG Uitbreding van de Europese Commissie weten dat er in het beleid geen onderscheid wordt gemaakt tussen het functioneren van de markt, vrijhandel en democratie. Vooruitgang wordt gemeten op alle drie gebieden tegelijk. Hier gaat de EU de mist in: het ideaal van mensenrechten en democratie wordt zo weer eens onderuitgehaald door economisch eigenbelang. De 'European Foundation for Democracy through Partnership' kan misschien helpen de juiste idealen weer voorop te stellen.

Zie ook:

* dossier Buitenland: Europa in de wereld