Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verbod op verrijkte kooien voor legkippen

Persbericht ministerraad

Persbericht | 18-04-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingestemd met een verbod op verrijkte kooien voor het houden van legkippen. Het verbod wordt begin 2009 van kracht. Investeren in een verrijkte kooi is na 17 april 2008 zinloos omdat alleen investeringen voor 18 april 2008 binnen een overgangsregeling voor afschrijving zullen vallen. De ministerraad heeft ingestemd met een brief aan de Tweede Kamer over de maatregel.

Kooihuisvesting van legkippen is in de toekomst alleen toegestaan in het zogenoemde kleinvolièresysteem dat invulling geeft aan het Duitse Kleingruppenhaltungsysteem. Het huisvestingssysteem komt tegemoet aan het natuurlijk gedrag van kippen. De regelgeving is in voorbereiding en wordt waarschijnlijk begin 2009 van kracht.

De regelgeving voorziet in een overgangsregime voor legkiphouders die op dit moment - dat wil zeggen voor 18 april 2008 - al beschikken over verrijkte kooien, of legkiphouders die voor 18 april 2008 onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan. Deze regeling geeft de gelegenheid tot een economisch verantwoorde afschrijving.

De onomkeerbare investeringsverplichtingen kan een houder aantonen door middel van een verleende milieuvergunning, een aanvraag van een milieuvergunning in combinatie met een aanvraag van een bouwvergunning, of een melding in de zin van het Besluit landbouw milieubeheer in combinatie met een aangevraagde bouwvergunning. Daarbij geldt de eis dat de verrijkte kooi binnen twee jaar in gebruik moet zijn, dus uiterlijk 18 april 2010. Het overgangsregime geldt overigens voor verrijkte kooien en voor zogenoemde te verrijken kooien. Van dat laatste is sprake als de kooi zodanig is uitgevoerd dat na plaatsing van de inrichtingselementen zoals zitstok, strooiseloppervlak en legnest de kooi voldoet aan de voorschriften van de verrijkte kooi.

Het heeft voor andere legkiphouders dus geen zin meer om nu nog te gaan investeren in verrijkte kooien. Voor hen geldt het verbod straks onverkort.

Zie ook


* Dierenwelzijn