Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden

Water in Zuiderburen Water in Zuiderburen

Provincie en gemeente stemmen in met nieuwe vaarvisie Leeuwarden

Bron: gemeente Leeuwarden (18-04-2008) De colleges van gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân hebben woensdag 16 april ingestemd met de nieuwe Waterrecreatievisie Leeuwarden.
In deze vaarvisie staat de gezamenlijke ambitie voor de komende 10 jaar van provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden voor Leeuwarden als waterrecreatiestad verwoord.
De visie is tot stand gekomen in het kader van het Friese Merenproject, het Stadsconvenant en als vervolg op De Blauwe Diamant. De gemeente Leeuwarden draagt EUR 30.000 bij in de kosten van de eerste studies die nu opgepakt worden, de Provincie Fryslân EUR 55.000. Uit de visie, waarbij Leeuwarden als spil in het netwerk van vaarwegen fungeert komen vier doelen voort, namelijk:


1. Leeuwarden voor grote (zeil)schepen goed te bereiken en te passeren;

2. Leeuwarden als dé cultuurhistorische trekpleister voor de vaarrecreant;

3. Vaarwater in en rond Leeuwarden voor iedereen toegankelijk;
4. Het vaarnetwerk voor kleinere schepen in en rond Leeuwarden geoptimaliseerd.

Het komende jaar zal een aantal kansrijke ideeën die passen binnen de nieuwe vaarvisie op Leeuwarden uitgewerkt worden. Zo gaan de gemeente en provincie gezamenlijk kijken naar de haalbaarheid en het effect van het eventueel verleggen van de staandemastroute door de stad (van oost naar west via de Greuns en Emmakade). In dit onderzoek wordt tevens de haalbaarheid van het beweegbaar maken van de Prins Hendrikbrug meegenomen. Verder wordt onderzoek gedaan naar de wachtvoorzieningen voor de bruggen in de stad. Ook krijgt de vaarinfrastructuur in de Zuidlanden aandacht, wordt de doorsteek bij de Schilkampen/Kurkemeer (tussen Camminghaburen en binnenstad) onderzocht. Tot slot wordt onderzoek gedaan naar het mogelijk maken van een vaarroute naar Aqua Zoo en aanlegvoorzieningen aldaar.