Vlaamse Overheid

krijgt uitvoering

Stappenplan melkveehouderij 2007-2015 krijgt uitvoering

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 april 2008

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Landbouw, heeft de Vlaamse Regering vandaag principieel ingestemd met een aantal aanpassingen aan de melkquotareglementering.

In 1984 is de quotaregeling voor de melkveehouderij ingevoerd. Sindsdien heeft deze regeling van een productiebeperking op bedrijfsniveau, gekoppeld aan een vrij stabiele melkprijs, de evolutie in deze sector bepaald. De huidige regeling loopt af in maart 2015.

Onder invloed van de globalisering en de vraag naar een vrijere markt, lijkt het er sterk op dat er in de EU geen meerderheid meer te vinden is voor een verlenging van het systeem.

Vandaar dat er samen met de melkveesector werk gemaakt wordt van het opmaken van een strategisch plan, dat moet aangeven welke stappen stelselmatig gezet zullen worden om tot een melkveehouderij zonder quotaregeling te komen na de campagne 2014-2015. Op die manier kunnen melkveehouders hun bedrijfsvoering beter afstemmen op het te verwachten beleid.

Minister Kris Peeters heeft in november 2007 het stappenplan "Traject voor een concurrentiële melkveesector in Vlaanderen" aan de Vlaamse Regering voorgelegd.

Vandaag heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gegeven aan de implementatie van de voornaamste besluiten uit het stappenplan in de quotareglementering.

Het gaat concreet om het optrekken van de bedrijfsplafonds en het afbouwen van de prijs van het quotumfonds. Daarnaast wordt de mogelijkheid gecreëerd voor het oprichten van samenwerkingsverbanden tussen melkveehouders. Op deze manier kunnen ze gezamenlijk beter inspelen op de vraag naar kwaliteit, kosten drukken en meegenieten van schaalvoordelen. Belangrijk is dat in dit besluit de aanpassingen opgenomen zijn tot 2014.

"Ook de melkveehouders bevinden zich in een nieuwe marktomgeving. Het is belangrijk dat zij enerzijds de ruimte krijgen om zich daaraan aan te passen, en dat anderzijds de overheid duidelijkheid geeft over hoe zij de regeling de komende jaren zal laten evolueren. Met dit besluit
- dat het resultaat is van intens overleg mét de sector - geven wij een antwoord op die verwachtingen en bieden wij de Vlaamse melkveehouders perspectieven voor bedrijfsontwikkeling", besluit minister Peeters.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be