Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief samenvallen RAZEB/OS met debat mensenrechtenrechten en OS (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/04/Kamerbrief-samenvallen-RAZEB-OS-met-debat-mensenre.html) 18-04-2008 |

Graag wil ik uw aandacht vragen voor een probleem dat is ontstaan met betrekking tot de planning van het plenaire debat in de Eerste Kamer over het onderwerp Mensenrechten en Ontwikkelingssamenwerking. Dit debat was door uw Kamer reeds geruime tijd voorzien op 27 mei 2008, met aanwezigheid van zowel de minister van Buitenlandse Zaken als de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Op 26-27 mei 2008 heeft het Sloveens voorzitterschap van de EU echter -- in een laat stadium-- de RAZEB met OS-onderwerpen gepland, het halfjaarlijkse overleg van EU bewindspersonen verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking.

De agenda van de OS-RAZEB van 26-27 mei is dusdanig dat ik daar redelijkerwijs niet kan ontbreken. Zo staat onder meer de zogenaamde Monterrey-rapportage van de Commissie op de agenda, waaruit dit jaar blijkt dat een aantal lidstaten zonder beleidswijzigingen niet gaat voldoen aan de in EU-kader afgesproken verhoging van de officiële hulp (ODA). Dit onderwerp vergt inzet op politiek niveau. Tevens wordt de EU voorbereiding besproken van de herziening van de Parijs Verklaring inzake Effectiviteit van de Hulp in Accra in september 2008. Ook het vervolg van de Economic Partnership Agreement-onderhandelingen staat op de agenda, een onderwerp waarop Nederland op Raadsniveau een kritische voortrekkersrol heeft.

Tot op heden is het niet gelukt om langs de gebruikelijke weg een vervangende datum voor het Mensenrechten & OS debat te vinden. Ik hoop van harte dat we met het oog op het belang van zowel het Eerste Kamer debat als de OS-RAZEB en in goed overleg alsnog een passende oplossing kunnen vinden.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders


---