Unieke Nederlandse Strategie verbetert levens Afrikaanse weeskinderen


DEN HAAG, 20080418 -- Weeskinderen krijgen wereldwijd zelden adequate alternatieve zorg. Een aanpak van dit probleem laat te wensen over. World Initiative for Orphans (WIO) in Den Haag heeft een structurele aanpak die al door verschillende Afrikaanse landen is omarmd.

Wereldwijd zijn er 150 miljoen weeskinderen, en het aantal groeit naar 250 miljoen in 2012. Deze kinderen zijn zeer kwetsbaar en hebben speciale bescherming en zorg nodig. Vooruitgang in de ontwikkeling van adequate alternatieve zorg voor weeskinderen laat wereldwijd sterk te wensen over. Omdat het gaat om zeer grote aantallen kinderen verspreid over vele landen is het een wereldwijd probleem dat op nationaal niveau moet worden aangepakt. Het gaat om een integrale aanpak met een breed actieplan. Zo'n plan moet bestaan uit noodzakelijke maatregelen om alle kinderen zonder ouderlijke zorg te kunnen voorzien van alternatieve zorg in een familieomgeving, zoals is vastgelegd in de twee belangrijkste VN Verdragen voor fundamentele Mensen- en Kinderrechten (1948,1989). In de meeste landen ontbreekt een dergelijke structurele oplossing.

WIO is een jonge onafhankelijke Kinderrechtenorganisatie die opkomt voor de wees- en verlaten kinderen wereldwijd. WIO streeft naar snel inzetbare oplossingen om in de fundamentele behoeftes van deze kinderen te voorzien. Deze oplossingen zijn gebaseerd op internationale "best practices". WIO brengt landen, NGO's / stichtingen en Universiteiten samen in een platform van experts in alternatieve zorg voor weeskinderen. Deze WIO driehoek van betrokkenen richt zich op de beste zorg voor weeskinderen. Zo wordt een kennisnetwerk gecreëerd, onderzoek gestimuleerd, en "best practices" worden uitgewisseld en ingevoerd. Dit zal binnen enkele jaren leiden tot hervorming van het internationaal weeskinderenbeleid. Daarom geniet WIO steun en betrokkenheid van het VN Comité voor de Rechten van het Kind.

WIO heeft met betrokken Ministeries van een aantal Afrikaanse landen operationele contracten getekend om als partners nieuwe ideeën en pragmatische oplossingen te ontwikkelen voor kinderen zonder ouderlijke zorg. Kenia, Gambia en DR Congo zijn de eerste landen die in volledige samenwerking met WIO, vastbesloten zijn hun beleid te veranderen. Hierdoor worden nu al ruim 100 miljoen Afrikanen bereikt.

WIO zal per land een Academisch Onderzoek naar de situatie van kinderen zonder ouderlijke zorg coördineren. WIO doet dit in samenwerking met de relevante Ministeries, experts en hulpverleners. In alle deelnemende landen zal een studie- en trainingscentrum worden gebouwd, de WIO Academy for OVC-studies, waar alle betrokkenen van de met weeskinderen verbonden instanties op overheidsniveau kunnen worden getraind. De opleidingen en cursussen zullen gericht zijn op alternatieve zorg voor weeskinderen. Één van de op best practices gebaseerde ontwikkelingen zal het WIO-model Family Home zijn, waar kinderen tijdelijk in een veilige "gezinssituatie" opgevangen worden. Op deze manier wordt de holistische groei van de kinderen gewaarborgd; emotioneel, cognitief, sociaal en fysiek.

WIO is verheugd met de toenemende betrokkenheid van Afrikaanse landen. Veel andere landen hebben intussen hun interesse getoond om samen te werken met deze jonge en pragmatische stichting. Zodat er voor weeskinderen wereldwijd hoop is op een betere toekomst.