Ontkenning gezondheidsrisico's is uitglijder RIVM


Vrijbrief tot sluipmoord door hoogspanning ontkracht

MAARSSEN-DEN HAAG, 20080418 -- Gerenommeerde wetenschappers weerspreken conclusie RIVM. In het rapport "Hoogspanningslijnen en fijn stof", dat in opdracht van het Ministerie van VROM is opgesteld, komt het RIVM tot de conclusie dat bovengrondse hoogspanningslijnen de schadelijke effecten van fijn stof niet beïnvloeden. Het RIVM interpreteert in haar tegenstrijdige rapport belangrijke onderzoekresultaten verkeerd. Actiecomité Hoogspanning Maarssen weet zich gesteund door Prof. Henshaw (Bristol) en Prof. Reijnders (Amsterdam).

De conclusies in het RIVM rapport dekken de lading niet. Een aantal malen meldt het rapport dat het stralingsgevaar van een hoogspanningslijn en het geladen fijnstof een ernstig bedreiging van de gezondheid vormen. In de eindconclusies van hetzelfde rapport worden deze gezondheidsrisico's gebagatelliseerd en zelfs weersproken. De conclusies van het RIVM zijn in strijd met bevindingen van talloze wetenschappers waaronder Prof. Henshaw en Prof. Reijnders die helder en eenduidig zijn in hun opvattingen. Geladen fijnstof betekent een extra gezondheidsrisico en veroorzaakt longaandoeningen en kanker!

Het RIVM baseert haar conclusies op literatuur onderzoek van enkele experimenten waarbij medicijnen via de longen worden toegediend. Bij deze experimenten maakt men gebruik van wasdeeltjes, waarvan de waterafstotende eigenschappen en de omvang sterk afwijken van het werkelijke fijnstof en die bovendien verschillend reageren op de vochtige binnenkant van de longen. Doordat de experimenten alleen met deze wasdeeltjes zijn uitgevoerd, kan en mag het RIVM de resultaten niet vergelijken met de werking van fijnstof.

Prof. Henshaw en collega's hebben onderzoek gedaan naar kleine geladen fijnstofdeeltjes en hebben daarmee aangetoond en fysisch kunnen verklaren dat deze kleine fijnstofdeeltjes met een enkele e-lading, na inademing 5 tot 6 maal meer in de longen achterblijven. Hiermee is aangetoond dat een hoogspanningslijn de schadelijke effecten van fijnstof wel degelijk en zelfs in ernstige mate vergroot. Al deze informatie is terug te vinden in het RIVM rapport. Het actiecomité is verbijsterd dat het RIVM de gezondheidsgevaren in haar eindconclusies bagatelliseert en voor een groot deel zelfs ontkent.

Doordat de eindconclusies van het RIVM niet correct zijn, kan dit rapport niet langer gebruikt worden als vrijbrief om besluiten tot handhaving van bovengrondse hoogspanningslijnen te rechtvaardigen.

Ondergrondse aanleg op een diepte van 20 meter is de enige gezonde oplossing in dichtbevolkte gebieden. Technisch is er voldoende ervaring beschikbaar zodat een keuze voor ondergrondse aanleg geen wild avontuur is. Daarenboven blijkt ondergrondse aanleg na zorgvuldige berekening alleszins betaalbaar.
[einde bericht]





AC Hoogspanning Maarssen