Gemeente Goirle


Week 15
08-04-08


1.Tussennota integrale veiligheid 'Veilig(er) Goirle'.

Toelichting.
Het college wordt voorgesteld in te stemmen met de Tussennota 'Veilig(er) Goirle' als onderdeel van de Kadernota Integrale Veiligheid. De tussennota bevat een veiligheidsanalyse over een vijfentwintigtal veiligheidsthema's op grond waarvan de gemeenteraad prioriteiten kan stellen. Deze prioriteiten, die de accenten geven voor het nieuwe integrale veiligheidsbeleid worden vervolgens op hoofdlijnen uitgewerkt in de Kadernota Integrale Veiligheid. Volgens de planning zal deze eindnota voor behandeling in de gemeenteraad van september 2008 worden aangeboden.

Het college besluit:
a)in te stemmen met de Tussennota 'Veilig(er) Goirle' als onderdeel van de Kadernota Integrale Veiligheid; b)bijgevoegd raadsvoorstel met bijlage door te geleiden naar het presidium.


2.Installatie Veilige Honken.

Toelichting.
Door de fractie PAG is in het kader van 'veilig onderweg naar school' gevraagd om punten langs de fietsroute van scholieren op te richten waar zij zonodig hulp en bijstand kunnen vragen. Dit kan door aansluiting bij het project Veilige Honken van de gemeente Halderberge.

Het college besluit:
De raad voor te stellen om:
a)aan te sluiten bij het Veilig Honk project van de gemeente Halderberge; b)drie Veilige Honken te realiseren binnen de gemeente Goirle op door het college nog nader te bepalen locaties; c)de kosten ad ¤ 1.800,00 te betalen uit de post 'onvoorziene uitgaven'; d) het functioneren van de Veilige honken jaarlijks te evalueren en de resultaten van deze evaluatie voor te leggen aan de commissie Algemene Zaken.


3.Aankoop perceel Kerkstraat 59, Riel.

Toelichting.
De gemeente is in de gelegenheid het pand Kerkstraat 59 te Riel aan te kopen. Het betreft een zelfstandige woning in boerderij Kerkstraat 57, waarvan de gemeente eigenaar is. Aankoop is van belang ten behoeve van de ontwikkeling van het woningbouwplan Heisteeg. Samen met deze aankoop worden er met de twee kinderen van de eigenaar van Kerkstraat 59 enkele grondtransacties gesloten om op deze wijze, in lijn van de Stedenbouwkundige Inbreidingsnotitie Kom Riel, een tweetal bouwkavels aan de Kerkstraat te creëren.

Het college besluit:
a) het perceel en opstallen kadastraal bekend Gemeente Goirle, sectie K nummer 708, plaatselijk bekend als Kerkstraat 59 te Riel van P.J.C.M. Zegers aan te kopen ; b) verkoop aan F.W.A. Laurijssen en mevrouw M.A.P.E. Zegers van de perceelsgedeelten, kadastraal bekend Gemeente Goirle, sectie K nummers 303, 308 en 708, allen nabij de Kerkstraat te Riel met een totaaloppervlak van 269 m2; c) verkoop aan M.C.M. Zegers van de perceelsgedeelten, kadastraal bekend Gemeente Goirle, sectie K nummers 308 en 708 met een totaaloppervlak van 148 m2 en aankoop van M.C.M. Zegers van het perceelsgedeelte, kadastraal bekend Gemeente Goirle, sectie K nummer 706, met een totaal -oppervlakte van 28 m2 allen gelegen nabij de Kerkstraat te Riel; d)het perceel kadastraal bekend Gemeente Goirle, sectie K nummer 308 vanuit de Algemene Dienst inbrengen in het grondbedrijf; e) de kosten van de aankoop en de opbrengst van de verkoop ten laste te brengen c.q. ten gunste te laten komen van het complex Ruimte voor Ruimte/Heisteeg in het grondbedrijf.


4.Schetsplan Aarnout Drostdreef 11 te Goirle.

Toelichting.
Er is een schetsplan ingediend om medewerking te verkrijgen voor het plaatsen van een houten open hoekpaviljoen op het perceel Aarnout Drostdreef 11 te Goirle. Het verzoek voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan. Door middel van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vrijstelling mogelijk. De woning valt binnen een gebied waarvoor een ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen. Daardoor dient een aanvraag om bouwvergunning aangehouden te worden. In dit voorstel wordt hier verder op ingegaan.

Het college besluit:
a) medewerking te verlenen aan het schetsplan voor het plaatsen van een houten open hoekpaviljoen op het perceel Aarnout Drostdreef 11 te Goirle; b)verzoeker uit te nodigen een aanvraag om bouwvergunning in te dienen; c) te zijner tijd door toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 3 WRO vrijstelling te verlenen en tevens bouwvergunning te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 4 van de Woningwet.


5.Schetsplan Kalverstraat 26 te Goirle.

Toelichting.
Er is een schetsplan ingediend om medewerking te verkrijgen voor het uitbreiden van de woning op het perceel Kalverstraat 26 te Goirle. Het schetsplan voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan. Door middel van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vrijstelling mogelijk. De woning valt binnen een gebied waar voorbereidingsbesluit geldt. Daardoor dient een aanvraag om bouwvergunning aangehouden te worden. In dit voorstel wordt hier verder op ingegaan.

Het college besluit:
a.medewerking te verlenen aan het uitbreiden van de woning op het perceel Kalverstraat 26 te Goirle; b.verzoeker uit te nodigen een aanvraag om bouwvergunning in te dienen; c. te zijner tijd door toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 3 WRO vrijstelling te verlenen en tevens bouwvergunning te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 6 van de Woningwet.


6.Definitieve tekst Toekomstvisie.

Toelichting.
De gemeenteraad heeft de Toekomstvisie 2015 tijdens de raadsvergadering van 9 oktober 2007 vastgesteld met uitzondering van hoofdstuk 2.3 (De fysieke invalshoek) en 2.4 (De positie van Riel). Tijdens de raadsvergadering van 29 januari 2008 is de nadere onderbouwing van het collegevoorstel m.b.t. de verplaatsing van sportpark van den Wildenberg naar het Riels Kwadrant met alle consequenties voor de woningbouw in de gemeente Goirle in het algemeen en in Riel in het bijzonder besproken. Resultaat van de discussie was een brede instemming voor het geamendeerde collegevoorstel. In het voorliggende document is het amendement tekstueel ingepast.

Het college besluit:
a) in te stemmen met de aangeboden tekst Goirle Groen & Sociaal: Toekomstvisie 2015 waarin het door de raad aangenomen amendement (29 januari 2008) is geïntegreerd; b)de tekst wordt 'licht' geredigeerd en verwerkt in een prettig te lezen boekwerkje (publieksvriendelijke versie); c) extra budget van ¤ 6.805,00 (conform offerte 1.000 stuks) hiervoor beschikbaar te stellen en de financiële consequenties hiervan zichtbaar te maken in de eerste BURAP. d)voorliggende tekst te publiceren op website Gemeente Goirle


7.Hondenbeleid.

Toelichting.
In uw vergadering van 4 maart jl. heeft het college een voorstel inzake het hondenbeleid aangehouden. De financiële consequenties van dit voorstel waren nl. zodanig, dat de opbrengsten uit de onlangs geïntroduceerde hondenbelasting welhaast geheel benodigd waren om de structurele kosten te dekken. Dit, terwijl in de begroting was gerekend op ¤ 81.000,00 netto als algemeen dekkingsmiddel. Op uw verzoek zijn daarom diverse scenario's met een uiteenlopend voorzieningenniveau c.q. kostenplaatje in beeld gebracht. Dit heeft geresulteerd in bijgaand aangepast concept-raadsvoorstel. Het advies luidt om te opteren voor scenario 2. Bij dit tussenmodel kan in gemeentebrede zin (afgezien van de pilotgebieden) een verbeterslag worden behaald, en de gevolgen voor de begrotingsdekking zijn acceptabel. Voor een bedrag groot ¤ 40.000,00 moet alternatieve dekking worden gevonden.

Het college besluit:
a) akkoord te gaan met de keuze voor scenario 2 inzake de invulling van het hondenbeleid, als beschreven in deze nota en bijgaand concept-raadsvoorstel; b) aan de raad voor te stellen om een krediet groot ¤ 24.000,00 beschikbaar te stellen, voor het bijplaatsen van 50 hondenpoepbakken, en het gedeeltelijk herplaatsen van reeds aanwezige hondenpoepbakken en dispensers; c) aan de raad voor te stellen om voor de uitvoering van het hondenbeleid structureel de benodigde middelen in te zetten, en deze kosten groot ¤ 93.950,00 vanaf 2009 te dekken uit de opbrengsten van de hondenbelasting; d) aan de raad voor te stellen om voor 2008 een aanvullend bedrag groot ¤ 41.225,00 beschikbaar te stellen, en dit te dekken uit de meeropbrengsten hondenbelasting (¤ 18.300,00) en de post onvoorzien (¤ 22.925,00); e) in de voorjaarsnota melding te maken van het vervallen van een bedrag groot ¤ 40.000,00 als algemeen dekkingsmiddel in de volgende jaren.


8.Voorjaarsnota ten behoeve van de begroting 2009.

Toelichting.
De nota dient ter vaststelling van de tekst van de Voorjaarsnota 2009 en het bijbehorende raadsvoorstel.

Het college besluit:
in te stemmen met de tekst van de Voorjaarsnota ten behoeve van de begroting 2009 en het bijbehorende raadsvoorstel.


9.Tussenrapportage jeugdbeleid.

Toelichting.
In het collegeprogramma 2006-2010 is als doel geformuleerd het maken van samenhangend beleid waarbij door middel van een aantal meetbare doelstellingen resultaatgericht gewerkt moet worden. Op grond van het bestuursprogramma 2006-2010 en het bovengenoemde collegeprogramma is door de gemeenteraad op 9 oktober 2007 goedkeuring gegeven aan de nota Jeugdbeleid 2008-2011 "Verbinden en versterken: de jump in de goede richting". Met ingang van 1 januari 2008 is gestart met de uitvoering van doelstellingen en resultaten zoals genoemd in dit beleidsplan. Conform afspraak doet de stuurgroep jeugd jaarlijks verslag aan het college en de raad. In het startjaar 2008 is gekozen voor het uitbrengen van een mondelinge tussenrapportage. Deze rapportage heeft als doel het informeren van het college en de commissie Welzijn over de stand van zaken.

Het college besluit:
a)kennis te nemen van de stand van zaken van de uitvoering van het jeugdbeleid in 2008; b)het informeren van de commissie Welzijn middels een presentatie d.d. 22 april.


10.Project Woonzorgservice in de wijk 'Vraag om de hoek, werk om de hoek'.

Toelichting.
Sinds januari 2007 experimenteert de gemeente Goirle samen met negen andere gemeenten met de invoering van het project Woonzorgservice in de wijk 'Vraag om de hoek, werk om de hoek'. Dit project is erop gericht om de toenemende ondersteuningsvraag van ouderen en mensen met een beperking te beantwoorden met de inzet van uitkeringsgerechtigden, herintreders en vrijwilligers. Zij bieden woonzorgservice op maat aan waardoor mensen met een ondersteuningsvraag langer zelfstandig kunnen blijven wonen in de eigen omgeving. Het effect voor de dienstverleners is dat zij door het opdoen van werkervaring toegeleid kunnen worden naar een reguliere baan. Het project wordt tot 1 juni 2008 ondersteund met rijks- en provinciale subsidie. In de experimenteerperiode heeft het project resultaten geboekt die van waarde zijn voor de Goirlese samenleving. Deze periode is echter te kort geweest om definitief een uitspraak te kunnen doen over de structurele inbedding van het project in Goirle. Het is wenselijk om het project meer tijd te geven om een aantal essentiële zaken verder uit te laten kristalliseren. Daarom wordt voorgesteld om de projectperiode met 1 jaar en 7 maanden te verlengen naar 1 januari 2010.

Het college besluit:
a) het project Woonzorgservice in de wijk 'Vraag om de hoek, werk om de hoek' met ingang van 1 juni 2008 met 1 jaar en 7 maanden te verlengen tot 1 januari 2010; b)een bedrag van ¤ 53.828,00 hiervoor beschikbaar te stellen; c)in te stemmen met het voorstel met betrekking tot de dekking.