Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 18-04-2008

Internet

WWW.TOP-X.NL

HELFT JONGEREN OOIT SCHULDIG AAN
DIEFSTAL

De helft van de jongeren die hebben meegedaan aan
een onderzoek over 'jatten' heeft wel eens iets gestolen. Het gebeurt het meest tijdens het winkelen en het uitgaan. Veertig procent jat voor het eerst op twaalfjarige leeftijd of jonger. Dit blijkt uit onderzoek van

TOP-X, het jongerenpanel van EENVANDAAG, onder 2300 jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

Meest populaire artikelen zijn snoep, verkeersborden, glazen en asbakken uit de kroeg én geld. Bijna eenderde van de 'jonge dieven' heeft wel eens geld van de ouders gestolen. Jongeren jatten vooral voor de kick en 'omdat ze iets gewoon willen hebben'. Eenderde van de deelnemers noemt een nietmachine of kladblok van het werk meenemen geen jatten. Ook liedjes downloaden is geen diefstal, volgens 83 procent.

Speciale regels voor jongeren in supermarkten en andere winkels, dat is voor de jeugd een bekend verhaal. Eenderde moet wel eens wachten tot er minder jongeren in een winkel zijn. En 20 procent moet wel eens zijn of haar tas inleveren.

Zestig procent van de ondervraagden vindt dit soort speciale regels discriminerend. De helft krijgt het gevoel een crimineel te zijn. Wel geeft bijna de helft van de jongeren toe dat scholieren vaak overlast veroorzaken in winkels.

Voor meer informatie: www.top-x.nl