Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

AFRIKADAG 2008: ONTWIKKELING, DEMOCRATIE & VEILIGHEID


2.000 deelnemers - 56 deelsessies - 200 (inter)nationale experts

Amsterdam, 18 april 2008

Op zaterdag 19 april a.s. organiseert de Evert Vermeer Stichting in Den Haag de AFRIKADAG 2008. Deze jaarlijkse bijeenkomst is met circa 2.000 bezoekers de grootste conferentie over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Ontwikkeling, democratie, veiligheid, culturele vitaliteit in Afrika en veel politieke debat staan centraal in het programma. Er zijn ruim 50 discussies en workshops met zo'n 200 (inter)nationale experts: politici, actievoerders, beleidmakers, wetenschappers en artiesten. Hoofdgasten zijn minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Paul Collier, auteur van The Bottom Billion.

De Afrikadag van de EVS biedt professionals en andere belangstellenden inzicht in actuele politieke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen op het Afrikaanse continent en in lopende debatten in de internationale samenwerking. Thema's: ontwikkeling & eerlijke handel; vrede & veiligheid (Zimbabwe, Darfur, Congo); grondstoffen, economie & conflict; gezondheid & onderwijs (hiv/aids, toegang tot medicijnen, hoger onderwijs); het bedrijfsleven en ondernemerschap in Afrika; milieu & klimaat; de positie van kinderen, vrouwen & homo's; voetbal in Afrika; en natuurlijk de rol en verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap in Afrika. Het culturele programma omvat muziek, film, dans en literatuur.

Bert Koenders, Paul Collier, Max van den Berg en andere gasten De Afrikadag 2008 heeft drie hoofdgasten. Minister Bert Koenders zal spreken over zijn ambities en resultaten op het gebied van internationale samenwerking. Hoogleraar economie en directeur van het Centre for the Study of African Ecenomies (Oxford University) Paul Collier geeft in The Bottom Billion een sterk antwoord op de over-optimistische Jeffrey Sachs en de teleurgestelde William Easterly. De openingstoespraak van de Afrikadag zal worden verzorgd door de nieuwe voorzitter van de EVS: Max van den Berg.

Andere gasten (selectie): Adriaan van Dis (schrijver en documentairemaker), Lilianne Ploumen (voorzitter PvdA), Patrick Cammaert (voormalig bevelhebber van de VN-vredesmacht in Congo), Dorothy Okello (Oegandese vrouwenactiviste), Jan Pronk, Kees Broere (correspondent in Kenia), Utsi Kaitesi (Rwandese mensenrechtenactiviste), prof. Rudy Rabbinge (universiteitshoogleraar Wageningen), Pascal Richard (waarnemer verkiezingen Zimbabwe) en Ilse en Femke van Velzen (makers van de documentaire 'Fighting the Silence').

EVS & partners
De Afrikadag 2008 wordt georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting (EVS), de ontwikkelingsorganisatie van de Partij van de Arbeid. De EVS zet zich in voor internationale solidariteit in de politiek en voor het doorklinken van de stem van mensen in ontwikkelingslanden in het Nederlandse en Europese beleid. De EVS voert híer actie om de situatie van mensen dáár te verbeteren.

De Afrikadag is de grootste conferentie over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Hiervoor werkt de EVS samen met meer dan dertig partnerorganisaties. De conferentie wordt financieel mogelijk gemaakt door Cordaid, Hivos, ICCO, NCDO, NiMD, Oxfam Novib en Plan Nederland.

Datum: zaterdag 19 april 2008
Tijd: 10.00 - 18.00 uur
Locatie: Haagse Hogeschool
Adres: Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag (achter treinstation Hollands Spoor).



Ingezonden persbericht