NIOD


NIEUW WO II thema beschikbaar: 'Nederlands-Indië in oorlog.'

Verslagenheid en woede overheersten in mei 1940 onder de Nederlanders in Nederlands-Indië, toen het nieuws van de Duitse inval in het moederland bekend werd. De grootste kolonie was van de ene op de andere dag van Nederland afgesneden. Met uniek beeld- en geluidsmateriaal over 'Ons Indië' tussen mei 1940 en maart 1942.

De strijd in Europa betekende ook een toename van de oorlogsdreiging in de Pacific en dus ook voor de Indische archipel. De Japanners hadden immers nauwe banden met Hitler-Duitsland. De strijdkrachten in Indië werden in snel tempo in paraatheid gebracht. Het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) werd versterkt en Europese ingezetenen werden onderworpen aan een 'burgerdienstplicht'. Japan begon de oorlog in de Pacific met een verrassingsaanval op de Amerikaanse marine basis Pearl Harbor. Onmiddellijk na ontvangst van het nieuws van de Japanse aanval verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap het keizerrijk Japan de oorlog. Op 1 maart 1942 zette het Japanse leger de aanval in op Java. Op 9 maart 1942, een week na de landingen, moest het KNIL onvoorwaardelijk capituleren.

Aan het 300 jaar lange Nederlandse bestuur in Nederlands-Indië was abrupt een einde gekomen. Zie: http://niod.al-m.nl/nl/thema/11/

http://www.niod.nl/actueel.asp

tel. 020-5233800
info@niod.nl