Dierenbescherming beloont terugdringen dierproeven

15/04/2008 14:40

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Op zaterdag 19 april reikt de Dierenbescherming in samenwerking met het Nationaal Centrum Alternatieven voor Dierproeven (NCA) de Publieksprijs Alternatieven voor Dierproeven uit aan een wetenschapper die met zijn onderzoek optimaal bijdraagt aan de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven. Voor deze prijs zijn vijf biomedische onderzoekers genomineerd, die zaterdag hun diverse onderzoeken zullen presenteren. De uitreiking vindt van 12.30 tot 17.30 uur plaats in de Senaatszaal van het Academiegebouw in Utrecht.

Het is de tweede maal dat de Dierenbescherming deze prijs, bedoeld ter bevordering van onderzoek naar alternatieven voor dierproeven, uitreikt. Het aanwezige publiek bepaalt op 19 april door middel van een stemming wie de prijs dit jaar in ontvangst mag nemen. In 2007 ging de prijs naar onderzoeker Aldert Piersma voor zijn bijdrage aan het terugdringen van dierproeven.

De onderzoeken
Dit jaar zijn vijf onderzoeken genomineerd, die door de diverse onderzoekers op 19 april worden gepresenteerd aan een kritisch publiek. Zij leggen uit hoe zij zich inspannen voor de drie V's: Vervanging, Vermindering en Verfijning van dierproeven. Na hun uitleg is het aan het publiek om te beoordelen wie deze prijs in ontvangst mag nemen. De onderzoeken:
- 'Ontwikkeling van een model voor onderzoek naar uitzaaiing van kanker naar bot' van Hans van Leeuwen en Marjolein van Driel van de Erasmus Universiteit Rotterdam;
- 'Gebruik van ogen uit slachtafval als alternatief voor een konijnenmodel in "enucleated-eye-test"' van Menk Prinsen van TNO Zeist
- 'Verfijning primatenonderzoek binnen het BPRC' van Jeffrey Bajramovic van het Biomedical Primate Research Centre te Rijswijk.
- 'In vitro botonderzoek aan vissenschubben' van Gert Flik van de Radboud Universiteit te Nijmegen.
- 'In vitro modellen voor de therapie van huidkanker' van Abdoel El Ghalbzouri van het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden.

Einde bericht





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl