Provincie Noord-Brabant

|Persuitnodiging                                   |

|Datum         |
|8 april       |
|              |
|              |

Zaterdag 19 april
Kom naar de Dag van het Brabantse Platteland

Het Brabantse platteland krijgt een opknapbeurt. Er wordt hard gewerkt aan diverse projecten op het gebied van water, natuur, landbouw, recreatie/toerisme en leefbaarheid. Zo krijgen beken hun voormalige kronkels weer terug. Oude forten worden opgeknapt. Varkenshouders plaatsen luchtwassers op hun stal. Houtwallen worden weer onderhouden en natuurgebieden uitgebreid. Kortom: Er gebeurt meer dan je ziet! Kom daarom kijken op zaterdag 19 april en doe mee aan een van de ruim 50 excursies.

Doel van al die projecten is om het platteland mooier, schoner en leefbaarder te maken. Daar profiteren alle Brabanders van. Bijvoorbeeld de plattelandsbewoners en stedelingen, als recreant. En niet te vergeten, de boeren en tuinders. Want de (groene) opknapbeurt is er zeker ook op gericht de land- en tuinbouw toekomst te bieden. Bijvoorbeeld door bedrijven in een natuurgebied op een andere plek, in een zogeheten landbouwontwikkelingsgebied, ruimte te geven om te groeien.

De provincie Noord-Brabant trekt er hard aan. De Provincie bepaalt, in overleg met gemeenten, waterschappen en bijvoorbeeld landbouw- en natuurorganisaties, wat er allemaal gaat gebeuren. Zij stelt ook geld beschikbaar, net zoals het Rijk en de Europese Unie. Al die partijen vinden het belangrijk dat het platteland niet versteent of verrommelt. Een vitaal Brabants platteland is immers van levensbelang. Brabant moet ook in de toekomst leefbaar blijven.
De eerste editie vorig jaar, toen nog 'Dag van de Reconstructie', was met ruim 2000 deelnemers een groot succes. Voor deze tweede editie is de naam aangepast en het excursieaanbod nog gevarieerder. Naast bus- en wandeltochten zijn er ook diverse kanotochten en fietsroutes uitgestippeld.

Graag nodigen wij de pers uit om aanwezig te zijn bij de opening van de Dag van het Brabantse Platteland. Het officiële startschot zal worden gegeven door de Commissaris van de Koningin, tijdens het ochtendgedeelte van De Peeldag 2008 .

10.30 uur Ontvangst voor alle gasten op het bedrijf van de
familie Swinkels, Valkert 2, 5761 RR in Bakel
11.00 uur Woord van welkom door de heer J. van Maasakkers, burgemeester van de gemeente Gemert-Bakel
11.05 uur Openingshandeling Dag van het Brabantse Platteland door de Commissaris van de Koningin mevrouw H. Maij-Weggen
11.15 uur Start van de Peeldag door de heer H. Hendriksen, voorzitter van de Reconstructiecommissie De Peel
11.20 uur Presentatie van de genomineerden en uitreiking van de Peeltrofee door de Commissaris van de Koningin mevrouw H. Maij-Weggen.

De pers is uiteraard ook welkom om aansluitend mee te gaan met de busexcursie door het plangebied van het integraal gebiedsprogramma Bakel-Milheeze, of een van de ruim 50 andere excursies die door de Provincie zijn georganiseerd. Kijk voor de mogelijkheden op onze website: www.brabant.nl/excursiesplatteland