Gemeente Geldermalsen

Nationale Rode Kruis Bloesemtocht op 19 april

21 februari 2008 - Nationale Rode Kruis Bloesemtocht maakt belevingstuin in Geldermalsen mede mogelijk. Bloesemtocht doneert fors bedrag aan Stichting Vrienden van Ravestein.

Dit jaar wordt op 19 april de 16e editie van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht georganiseerd in Geldermalsen. Vorig jaar vierde deze grote wandeltocht het 15 jarig bestaan. Dát moest gevierd worden; het idee ontstond om een deel van de opbrengsten te besteden aan een goed doel in de regio omdat we onze eigen gemeenschap een warm hart toedragen. Bovendien komen de meeste van de vrijwilligers die actief zijn in de organisatie uit de regio. Het goede doel werd de aanleg van een belevingstuin bij Zorgcentrum Ravestein en 's Heerenloo de vroegere Waalborg, in Geldermalsen.

Belevings en Bewegingstuin
In een zogenaamde Belevings en Bewegingstuin kunnen geriatrische patiënten en mensen met een meervoudige handicap hun zintuigen prikkelen door te genieten van geuren, kleuren en buitenlucht in een veilige omgeving. De tuin is goed toegankelijk voor rolstoelen en heeft een duidelijke herkenbare routing. De beplanting is zodanig gekozen dat er een grote variatie in geuren en kleuren ontstaat. Bovendien zijn er diverse ontmoetingsplekken ingericht. De aanleg van de belevingstuin in Geldermalsen is een initiatief van de Stichting Vrienden van Ravestein. Het bestuur van de Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht besloot de helft van het totaalbedrag van de aanleg van deze tuin te financieren. Flora Nova uit Ophemert verzorgde de aanleg. Vanaf nu kunnen bewoners volop genieten van hun nieuwe aangepaste buitenruimte.

Goede doelen
Het bestuur van de Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht is voornemens om jaarlijks een deel van de opbrengsten terug te laten vloeien naar goede doelen in de lokale gemeenschap. Met het toenemen van het aantal wandelaars worden ook de mogelijkheden om goede doelen te ondersteunen steeds groter. De Bloesemtocht richt de hulp vooral op chronisch zieke, gehandicapte en vereenzaamde mensen.

De Mappa Mondo huizen hebben diverse donaties ontvangen, de Henri Dunant is een aantal malen onder Bloesemtochtvlag uitgevaren, de Rode Kruis vakantiehotels hebben steun ontvangen om het verblijf van hun gasten nog plezieriger te maken.

De Rode Kuis Bloesemtocht is niet meer weg te denken uit de Betuwe. Het evenement wordt ondersteund door een groot aantal sponsors. Vele muziekkorpsen, maar ook bands en DJ's verzorgen de muzikale omlijsting op diverse rustposten en langs de route. De organisatie is in handen van een team van ruim 500 vrijwilligers die het mogelijk maken om de Bloesemtocht ieder jaar weer te organiseren.

"We streven ernaar om een kwalitatief goed wandelevenement neer te zetten en dat lijkt ons goed af te gaan! "

Nordic Walking
Op 19 april wordt de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht weer gehouden. Dit jaar is het parcours uitgebreid met twee aparte routes van 20 en 30 kilometer voor nordic walking. Die routes voeren via een zeer bloesemrijk traject in de richting van Buren en Erichem.

Start
De start is in Geldermalsen bij de veilinghallen van Koninklijke Fruitmasters, naast het NS station. Er kan ter plekke worden ingeschreven vanaf 06.00 uur.

Er zijn 6 afstanden met de volgende starttijden:
* 07.00 - 10.00 uur: 40 km

* 07.00 - 12.00 uur: 25 km

* 09.00 - 13.00 uur: 8 en 15 km

* 07.00 - 09.00 uur: nordic walking 20 en 30 km

inschrijfgeld
7,50 p.p. voor volwassenen en 4.50 p.p. voor kinderen tot 13 jaar

Parkeren
2,00. Bij voorinschrijving via www.rodekruisbloesemtocht.nl ontvangt u een korting van 1,50 per persoon.

De Bloesemtocht is een van de grootste eendaagse wandeltochten in Nederland en wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht.

Netto opbrengsten
In 1991 werd de tocht voor het eerst georganiseerd met als doel geld in te zamelen voor een nieuw Rode Kruis gebouw in Geldermalsen. De netto opbrengsten zijn tegenwoordig voor de nationale hulp van het Rode Kruis ten behoeve van zieke, gehandicapte en eenzame mensen in onze samenleving. In 2007 werd er bijna 90.000 euro bij elkaar gewandeld. De wandeltocht voert de deelnemers door de mooiste delen van de Betuwe die volop bloeit in deze tijd van het jaar. De Nationale Rode Kruis Bloesemtocht wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, de KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland en de ANWB. De 16e Bloesemtocht wordt georganiseerd op 19 april 2008.

Sponsoren
Hoofdsponsors van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht zijn: Koninkijke Nederlandse Landmacht, Heerlijkheid Mariënwaerdt, A.Hak, KRO, Gemeente Geldermalsen, Volvo Nederland, Regionaal Bureau Toerisme Rivierenland (RBT), New Balance, Koninklijke Fruitmasters Groep, Albron, AVRI, Rabobank Geldermalsen e.o, Volker Rail, Menzis, Kneipp en Bekol International.

Info:
Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht
Monique Potters, Bestuurslid PR & Communicatie
Tel.(0345) 503730 of mobiel 06 28 889 632
e-mail: mpotters@rodekruisbloesemtocht.nl