Skatebond Nederland


Persberichten skeeleren


Gary Hekman wint weer in Domburg


Gary Hekman heeft vanavond in Domburg ook de tweede wedstrijd gewonnen van de Megapool.nl World on Wheels-competitie. Tot zijn eigen verbazing was de 19-jarige Gramsberger in de eindsprint op een natte weg nipt sneller dan rassprinter Sjoerd Huisman, die tweede werd. Stijn Van Hove uit het Belgische Bredene finishte als derde.


Daarmee staat Hekman (Adformatie-Raps) na twee wedstrijden overtuigend aan de leiding in de rangschikking. En dat terwijl de oud-Nederlands kampioen zich had voorgenomen niet voor het klassement te rijden, maar vooral voor de dagprijzen. Tot nu toe slaagt hij in beide. "Ik dacht dat ik veel te vroeg op kop zat voor de eindsprint," aldus de winnaar. Hij en Huisman (Nefit) hadden zich voorgenomen op de gladde weg niet hun befaamde spagaatfinish te doen, althans niet zo ver uitgestrekt. Desondanks kwam Huisman na de streep ten val, maar hij hield er geen letsel aan over.
Door de druilerige regen werd het een risicovolle race op het smalle parcours met de scherpe bochten. "In de bochten heb ik een paar keer gedacht: het moet niet veel harder gaan dan dit," aldus Hekman. Hij miste bijna de slag, toen de beslissende kopgroep van negen ontstond. "Ik heb een paar ronden vol moeten rijden om erbij te komen. Ik zat compleet in de verzuring."
Het beloofde een boeiende eindsprint te worden met vijf sprinters uit allemaal verschillende ploegen: behalve Hekman, Huisman en Van Hove (Gibo-Beka) ook de Spanjaard Ronan Sánchez (Skatemill-Powerslide) en Karlo Timmerman (Habovo) uit Staphorst. Een moeilijke factor was de smalle weg. Huisman: "Er was één ideale lijn, en als je daar niet op zat had je een probleem."
Huisman, nog niet in topvorm, vond dat het gezien de omstandigheden 'super' ging. "Ik heb veel aangevallen. Ik dacht: als ik ooit een keer alleen wil aankomen, dan moet het op een dag als vandaag gebeuren," aldus de massasprintspecialist. Huisman nam wel de groene trui van het sprintklassement over van Ronan Sánchez, die vierde werd.


Bart de Vries uit Haule (Van Lingen) wilde niet wachten op de sprint. De debutant, vorig jaar nog B-rijder, demarreerde met 2 km te gaan uit de kopgroep. Maar de telg uit de beroemde De Vries-familie, broer van Bob en Elma, kwam ten val in een bocht. Hij kon nog aansluiten bij de kopgroep en finishte als zevende. De anderen in de kopgroep waren Ted Ooijevaar (Nibbixwoud, 6e), Hermen van der Wal (Urk, 8e) en Willem Hut (Groningen, 9e).
De rijders hadden voor de start nog haastig regenwielen gemonteerd. Desondanks gaven velen vroegtijdig op, en niet de minsten, zoals de Franse voormalig wereldkampioen Alexis Contin. Van de 44 starters kwamen 25 rijders over de finish, van wie 19 in dezelfde ronde.
Het ploegenklassement werd evenals vorige week gewonnen door de Skatemill-Powerslideploeg, met Ronan Sánchez, Mark Horsten, Hermen van der Wal en Ted Ooijevaar, die alle vier bij de eerste tien eindigden.


Dames (25 km)


Hilde Goovaerts won bij de vrouwen ook de tweede wedstrijd. Met een superieure eindsprint verwees de Vlaamse haar Australische ploeggenote Brooke Lochland naar de tweede en Rowan Lammers (Winsum) naar de derde plaats.
Er was een kopgroep van vijf, met daarin ook Jannitta Spigt (Apeldoorn) en de Vlaamse Suzanne Van Praet. Jannitta Spigt, die het niet van haar eindsprint moet hebben, probeerde in de laatste twee ronden te ontsnappen, maar bleef niet weg. Suzanne Van Praet moest op het laatst afhaken bij de kopgroep en werd vijfde. Daarachter 'zwom' Britta Vantournhout tussen kopgroep en peloton naar de zesde plek.
Goovaerts staat in het klassement van zowel de gele als de groene trui stevig aan de leiding.
De vrouwen hadden in het laatste deel van de 25 km lange wedstrijd te kampen met regen. Dat stoorde de eerste vier niet. "Ik vind regen niet zo erg," zei Brooke Lochland. Ze is gisteren uit Australië gekomen, samen met de Nederlandse vrouwen Elma de Vries en Bianca Roosenboom, die vandaag in het Zwitserse Zug van start gingen, junior Manon Kamminga die in Domburg zevende werd, en Margo van de Merwe, die als tiende finishte. De Nederlandse dames hebben in Australië een trainingskamp gehad en hadden, evenals Lochland, nog te kampen met jetlag. Brooke Lochland reed vorig jaar één wedstrijd in Nederland en werd toen zesde.


Beloften (30 km)


Niels Steenbakker uit Biggekerke triomfeerde voor het eigen Zeeuwse publiek bij de beloften. Het erepodium was internationaal: de Belg Karel Meulders finishte als tweede en de Fransman Kevin Gauclin als derde.
Steenbakker was al vroeg in de aanval. In de eerste helft van de 30 km lange koers demarreerde hij uit het peloton. "Aan de start zag ik veel jonge sprinters om me heen, en aan mijn sprint moet ik echt nog werken. Daarom leek het me beter om weg te rijden."
Op een zege, zijn eerste bij de beloften, had Steenbakker nog niet durven hopen. Toch zat het in de pen: vorige week in Brakel was hij tweede, achter Nick Roetman die nu vierde werd. De Zeeuwen, met Oliver Goud en Erwin Mesu, stopten het peloton af voor hun provinciegenoot, waardoor de voorsprong van de twee vluchters opliep naar 50 seconden.
Karel Meulders moest in de eindsprint zijn meerdere erkennen in Steenbakker. Het was zijn eerste podiumplek in Nederland, maar hij rijdt ook wedstrijden in eigen land en elders. Vorig jaar startte hij twee keer in Nederland en eindigde hij in het peloton.
Door de nieuwe categorie-indeling heeft een deel van de voormalige C- en veteranen opeens de luxe dat ze zowel in de regionale SBN-wedstrijd (CVD) als bij de beloften kunnen starten. Sommigen kunnen niet kiezen en doen allebei. Zo gingen onder meer winnaar Rik Koppelaar van de CVD-wedstrijd en Klaas Brandwijk, die daar derde werd, ook van start bij de beloften. Ze eindigden daar wel op achterstand, want twee marathons op één middag bleek toch wat te veel van het goede.


Veteranen (20 km)


Tonnie van Tongeren uit Oldebroek was de snelste bij de veteranen. Hij won de eindsprint vóór de Belg Jean-Luc Ostyn, die tweede werd, en Henk Lankhof uit Aalten (derde). Ostyn en Lankhof werden vorige week in Brakel ook tweede en derde.
Tonnie van Tongeren kan zich niet herinneren wanneer hij voor het laatst een landelijke wedstrijd heeft gewonnen: "Jaren geleden in elk geval. Ik heb veel problemen gehad met mijn rug." De 52-jarige Van Tongeren behoort bij de oudste rijders van het peloton. "Ik heb nieuwe wielen, misschien is dat het," zegt hij terwijl hij zijn 110-mm-wielen toont. "Maar eigenlijk wil ik nog wat hardere wielen." Vorige week tijdens de eerste wedstrijd in Brakel hield Van Tongeren er al na twee ronden mee op vanwege de regen. "En nu win ik, zo raar kan het gaan."
Het was uiterst moeilijk passeren op het smalle parcours. "Ik had nog wel over, maar ik kon er niet langs," zei nummer twee Ostyn. Datzelfde probleem hadden nog een stuk of tien rijders. Van Tongeren zat op tijd voorin, "maar Tonnie zit altijd op tijd voorin," volgens Ostyn. Van Tongeren: "Ik zat achter Carlo van der Zwan en die trok de sprint aan."
Ostyn: "Het was echt knokken om een plek. Wel sportief, maar toch knokken." De Vlaamse anti-sprinter probeerde het al vroeg alleen. Rondenlang reed hij solo voor het peloton uit, maar hij werd teruggereden door onder meer de ploegen van Henk Lankhof en Nederlands kampioen Cees Cijsouw, die in Zeeland een thuiswedstrijd reed, en Rob Jager, de winnaar van vorige week.
Van Tongeren: "Het ging hard, vooral over die klinkers. Ik heb nog geprobeerd weg te komen, maar dat lukte niet."
Lankhof, vorig jaar klassementswinnaar: "Er is blijkbaar een nieuwe tactiek: ze gaan in het begin gelijk weg. En dan zit je te twijfelen, moet je mee of niet mee. Ik zal Jean-Luc Ostyn dit seizoen goed in de gaten moeten houden, want zijn sprint is ook beter geworden."


Uitslagen:

http://www.skatepodium.com/Klassement/Megapoolnl_World_on_Wheels/Uitslagen


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:


Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl
Harmina de Jong, Podium Organisatie, tel. 0513-630273, e-mail info@podiumorganisatie.com



Podium Organisatie

http://www.podiumorganisatie.com