Nederlandse Islamitische Omroep

Programma aankondiging


Televisie

NioScoop zondag 20 april, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 26 april, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

'De ideale moskee'

Vorige week zaterdag werd in het Limburgse Helden moskee Assalaam geopend. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken verrichtte de officiële opening. Hij ziet de nieuwe moskee als 'de ideale moskee'. De oude moskee was in 2004, na de moord op Theo van Gogh, het doelwit van brandstichting. Een schokkende gebeurtenis voor de hele gemeenschap. Tijdens de opening kwamen tientallen mensen uit Helden en omgeving om de nieuwe moskee te bewonderen. Nioscoop blikt terug op de brandstichting en sprak tijdens de opening met de bezoekers.

De islam in de belangstelling

De islam staat in de spotlights. Elke dag is er wel weer een nieuwtje te melden. Door deze continue belangstelling is bij veel mensen de nieuwsgierigheid gewekt. Wat houdt de islam eigenlijk in? Wat staat er nou precies in de Koran? En waar kun je deze vraag naar kennis beantwoorden? Nioscoop maakte voor alle nieuwsgierigen een rondgang langs boekhandels, de markt en het Museon in de Den Haag.

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NCRV

Radio
De Horizon zaterdag 19 april 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Ontsnappen in Marokko

Vorige week vond er een spectaculaire ontspanning plaats in Marokko. Negen veroordeelden van de aanslagen in Cassablanca in 2003 groeven een tunnel onder hun gevangenis door en verdwenen. Het enige dat tot nu toe van hen gevonden is, is een boodschap die zij op de muur van hun cel achterlieten. Het lijkt iets uit een spannende film, maar voor de Marokkaanse overheid is het een bittere werkelijkheid en moet zij zien zo snel mogelijk de ontsnapten én hun helpers op te sporen. Correspondent Steven Adolf vertelt ons de details van deze bizarre 'prisonbreak'.

Diplomate droomt van een Arabische lente

Negen jaar verbleef diplomate Petra Stienen in het Midden-Oosten. Zowel in Egypte als in Syrië zocht én vond zij manieren om met de Arabische bevolking in contact te komen. Van ellenlange ambassadevergaderingen in Cairo tot sprookjesachtige restaurants in Damascus, alle situaties maakte zij mee. In haar pas uitgekomen boek Dromen van een Arabische lente, deelt zij openhartig al haar ervaringen. Tevens lijkt haar geschrift een soort pleidooi voor meer kennis van en begrip voor de Arabische wereld in het westen. De Horizon spreekt met Stienen over haar persoonlijke ervaringen, maar ook over de harde politieke werkelijkheid van twee werelden die altijd zo ver van elkaar af lijken te staan.

Vrije wil of vastgelegd?

Het is één van de moeilijkste vragen die er is: in hoeverre gebeuren dingen door onze eigen vrije wil en in hoeverre wordt alles van bovenaf bepaald? Als God de uiteindelijke macht over ons heeft, welke mogelijkheden hebben wij dan nog om zelf te kiezen? Dit moeilijke dilemma leggen wij deze week voor aan islamkenner Remy Soekirman.