Gemeente Soest

Herinrichting vliegbasis

Datum: 14/04/2008

Provincie Utrecht, Zeist en Soest presenteren plan voor de vliegbasis Soesterberg

Maandagavond 21 april vindt de presentatie plaats van het concept Ruimtelijk Plan voor de herinrichting van de vliegbasis Soesterberg. In het trainingscentrum van de KNVB aan de Woudenbergseweg 56-58 in Zeist geven de initiatiefnemers (de bestuurders van Zeist, Soest en Provincie Utrecht) een toelichting op het plan. De informatieavond start om 20.00 uur, vanaf 19.45 uur is de zaal open. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Het conceptplan komt na een half jaar waarin de initiatiefnemers op basis van resultaten uit deelonderzoeken gesproken hebben met verschillende belanghebbenden en vertegenwoordigers van bewonersverenigingen. Zij dachten in verschillende werksessies mee over de inrichting en het gebruik van dat deel van de vliegbasis dat in 2009 aan de regio wordt overgedragen.

Van peacepark via twee denkrichtingen naar een conceptplan

Het ontwerpproces startte nadat een internationaal panel van het Urban Land Institute (ULI) adviseerde van de basis een Peacepark te maken met veel ruimte voor recreatie en militair erfgoed. Dit leidde ertoe dat vanuit twee denkrichtingen gewerkt is; een variant met vooral aandacht voor de natuur en een variant waarin cultuur meer de nadruk had. Deze beide denkrichtingen respectievelijk Natuurpark en Cultuurstrip bevatten beide elementen die terugkomen in het concept Ruimtelijk Plan.

Informatie en hoorzitting

Op 21 april presenteren de drie initiatiefnemers het concept Ruimtelijk Plan. In juni worden Raden en Staten gevraagd om verbeterpunten te formuleren om het definitief Ruimtelijk Plan na de zomer op te kunnen stellen. De Raden van Soest en Zeist en Provinciale Staten horen hiervoor graag de mening van bewoners en belanghebbenden.

Bewoners die willen reageren op het conceptplan kunnen tot 9 mei schriftelijk een reactie indienen bij het programmabureau Hart van de Heuvelrug. Op 14 mei vindt een hoorzitting plaats in het evenementencentrum Casino aan de Kampweg 1 in Soesterberg voor diegenen die hun schriftelijke reactie mondeling willen toelichten. Uitgebreidere informatie over deze hoorzitting is vanaf 15 april op de website www.hartvandeheuvelrug te vinden.

.