Hulpverleningsdienst Groningen


GGD Groningen in actie voor groter gezondheidsbewustzijn reizigers
Gepubliceerd: 21 april 2008, 09:37

GGD Groningen voert actie gericht op een groter gezondheidsbewustzijn van de reiziger rond de ziekten malaria en hepatitis A. Vooral reizigers die op korte termijn een reis naar risicovolle landen zoals Gambia of Turkije boeken, of hebben geboekt, worden geadviseerd zich tijdig te melden voor advies en eventuele vaccinatie bij de GGD. In deze landen, maar ook in andere landen van Afrika, Azië, Zuid-Amerika en dichterbij huis in Tunesië en Oost-Europa, kunnen reizigers risico lopen op malaria en hepatitis. Nog steeds gaan reizigers onvoldoende beschermd op reis. Daarom worden reizigers in de maand april extra geïnformeerd over de noodzaak van een hepatitis A vaccinatie, het risico van malaria en de geadviseerde voorzorgsmaatregelen. Daarnaast ondersteunt GGD Groningen de actie `Drive Against Malaria' om een positieve bijdrage te leveren aan de preventie van malaria in Afrika.

Malaria
Malaria is een ernstige infectieziekte die in grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. Er zijn verschillende soorten malaria. De ziekte kan mild verlopen maar ook levensbedreigend zijn. Het is daarom van groot belang dat reizigers goed voorbereid hun reis beginnen. Van de meer dan één miljoen Nederlanders die jaarlijks naar verre bestemmingen reizen gaan ongeveer 300.000 naar gebieden waar malaria heerst. Het risico om malaria op te lopen bij een verblijf in de tropen wisselt per gebied en vaak ook nog per seizoen. Daarom is het bij iedere reis opnieuw belangrijk om voorgelicht te worden over het risico van malaria en de geadviseerde voorzorgsmaatregelen.

Op vrijdag 25 april is het Wereld Malariadag. Een dag waarop extra wordt stil gestaan bij het grootste gezondheidsprobleem van de wereld veroorzaakt door de malariamug. Wereldwijd worden jaarlijks ruim 450 miljoen mensen door deze mug geïnfecteerd. Daarvan zijn vooral kinderen de dupe. Alleen al in Afrika sterft iedere dertig seconden een kind onder de vijf jaar aan malaria. Malaria is dan ook volksziekte nummer 1 in Afrika. Onder de reizigers op het reizigersspreekuur van GGD Groningen wordt een collecte gehouden ter ondersteuning van de actie `Drive Against Malaria' (www.driveagainstmalaria.nl). Voor elk verkochte klamboe gaat er één naar Afrika.

Hepatitis
Via de landelijke campagne met de inmiddels bekende Tv-spot wordt de Nederlandse reiziger bewust gemaakt van het risico op hepatitis A in landen zoals Turkije en Gambia. Hepatitis A en B zijn ernstige infectieziekten, die zeer besmettelijk zijn en dus gemakkelijk overgedragen kunnen worden op anderen. Het is belangrijk dat iedereen weet dat deze infectieziekten met een simpele vaccinatie voorkomen kunnen worden. Bovendien vergoeden bijna alle aanvullende pakketten van zorgverzekeraars deze vaccinatie.

In de campagne zijn hepatitis en malaria voorbeelden van infectieziekten waar reizigers mee te maken kunnen krijgen. Maar een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) wordt ook vaak aanbevolen en soms is een vaccinatie tegen gele koorts zelfs verplicht.

Meer informatie over malaria en hepatitis kunt u vinden op http://www.gezondreizen.nl Iedereen kan voor advies en eventuele vaccinaties terecht bij GGD Groningen.