Gemeente Dordrecht


Persbericht

Dordrecht, een stad om mooi te houden

Nieuwe afvalbakken nu ook in De Staart in Dordrecht

Samen met bewoners van de Staart heeft wethouder Ferdinand van den Oever vrijdag 18 april jl. eigenhandig een afvalbak vervangen aan de Maasstraat in de Staart. In deze wijk is rommel op straat de grootste ergernis, zo blijkt uit de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2007. Om het zwerfvuil nog beter te kunnen bestrijden plaatst de gemeente in de loop van dit en volgend jaar nieuwe en extra afvalbakken in heel Dordrecht.

De volgende Monitor Leefbaarheid en Veiligheid wordt in 2009 gehouden. Dan wil de gemeente hoger scoren. "Het opknappen en of extra plaatsen van afvalbakken lost natuurlijk maar een deel van het probleem op. De gemeente zorgt voor de technische en logistieke kant van het verhaal, maar als niemand de moeite neemt om 20 meter naar een afvalbak te lopen, zijn we zelf verkeerd bezig. Om het probleem op te lossen moeten Dordtenaren dus wel zelf meedoen.", aldus wethouder F.J. van den Oever.

Voor het eerst worden zoveel afvalbakken tegelijkertijd netjes gemaakt of vervangen. Daarnaast worden waar nodig extra bakken geplaatst en bakken die geen functie (meer) hebben, worden verwijderd.

De afvalbakken in de binnenstad en winkelcentra zijn overigens al vervangen. Nu zijn afvalbakken aan de beurt op de plekken die intensief gebruikt worden zoals bushaltes, kinderspeelplaatsen, parken en op snoeproutes bij scholen (bijvoorbeeld de route van snackbar of supermarkt naar bushalte of school).

Bij de bushalten in heel Dordt zijn de afvalbakken intussen vervangen of opgeknapt. En ook in Krispijn, Crabbehof, Wielwijk en de Schil zijn de afvalbakken al vervangen. Nu dus de Staart. Na de zomer volgen de overige wijken. In het voorjaar van 2009 worden de afvalbakken in de parken aangepakt. Het merendeel van de afvalbakken wordt direct vervangen. Mocht de afvalbak tijdelijk van zijn plek zijn, worden bewoners verzocht hun afval in een andere afvalbak weg te gooien, zeker niet op straat.

Meerjarenplan
De actie is onderdeel van Schoon Heel Veilig, een van de thema's van het Meerjarenprogramma 2006 - 2010 van het college. Het wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Senter Novem/de landelijke Stichting Nederland Schoon.

Beschikbare bestanden
vervanging_afvalbak.JPG

Dordrecht, 21 april 2008
Redactie
Chantal Chin A Foeng
Communicatie

telefoon (078) 639 89 44
Informatie
Hans van Schaardenburg
Stadsbeheer
telefoon (078) 639 80 35