Stadsdeel Zeeburg

Nieuw in Zeeburg: de Cultuurcommissie

21 april 2008

Op 18 april 2008 is de cultuurcommissie van stadsdeel Zeeburg feestelijk geïnstalleerd in het Lloydhotel. Hiermee zet Zeeburg een volgende stap in het professionaliseren van het kunst- en cultuurbeleid. De cultuurcommissie is ingesteld om het Dagelijks Bestuur gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien over onderwerpen op het gebied van kunst en cultuur. Stadsdeelwethouder Dennis Straat overhandigde de vier leden van de commissie boeken over kunst en cultuur in Zeeburg, zodat zij zich alvast goed kunnen inlezen voordat zij aan de slag gaan.
Dennis Straat: 'Drie jaar geleden was kunst en cultuur in Zeeburg een ondergesneeuwd kindje. Er was geen visie. Nu heeft kunst en cultuur een prominente plek in het beleid van Zeeburg. De ontwikkelingen op cultureel gebied gaan razendsnel. Het Dagelijks Bestuur kan adviezen van mensen die op de voet volgen wat er in het stadsdeel gebeurt, goed gebruiken. Ik ga er vanuit dat de commissie een nieuwe impuls zal geven aan het kunst- en cultuurbeleid van Zeeburg.'

Samenstelling commissie

De commissie bestaat uit een sterk team van vier personen die een grote affiniteit hebben met kunst, cultuur en Zeeburg. De volgende personen zijn in de cultuurcommissie Zeeburg benoemd:
* Katja Weitering (1975) - Conservator Cobra Museum voor Moderne Kunst

* Marga Verheije (1959) - Adviseur bij Warner Strategy and Fundraising, voorheen werkzaam als programmamaker bij De Balie
* Judith Vossen (1964) - Beeldend kunstenaar en hoofd bij Fluxus, centrum voor beeldende kunst in Zaanstad

* Jedidjah Julia Noomen (1976) - Directeur Zaans Filmtheater De Fabriek

Dennis Straat met de vier leden de Cultuurcommissie Dennis Straat met de vier leden de Cultuurcommissie

Diversiteit

Zeeburg is divers op het gebied van kunst- en cultuur. De verdeling van de drie gebieden speelt daarbij een grote rol. 'In de Indische Buurt is voornamelijk cultuur op kleinschalige manier te vinden. Het Oostelijk Havengebied is echter een soort cultuurboulevard van Amsterdam met aantrekkelijke kunst en cultuur voor stad en land. Op IJburg staat kunst en cultuur nu nog in de kinderschoenen, maar het is sterk in ontwikkeling. Het is een grote uitdaging voor de cultuurcommissie om in dit diverse profiel goede adviezen uit te brengen', aldus Dennis Straat.

Direct aan de slag

De cultuurcommissie Zeeburg gaat direct aan de slag. Eén van de eerste taken is het adviseren over de subsidie-aanvragen in het kader van het Bertus Aafjesfonds. Later dit jaar volgt advisering over de toekenning van de nog in te stellen Zeeburgse Cultuurprijs.