Royal Haskoning


Infrastructurele processen kunnen sneller - Royal Haskoning stelt snelle besluitvorming voor

21-4-2008

De ontwikkeling van onze samenleving wordt ernstig belemmerd door de trage besluitvorming bij grote infrastructurele projecten. Op basis van de ruime ervaring die Royal Haskoning heeft opgedaan is gezocht naar oplossingen waarbij zorg voor omgeving gekoppeld is aan een snellere realisatie van projecten. De voorstellen die hierbij zijn ontwikkeld zijn voorgelegd aan de commissie Elverding die hier binnenkort over adviseert aan de regering.

Royal Haskoning constateert dat Nederland niet snel genoeg kan reageren op maatschappelijke veranderingen. Dit blijkt ook in grote infrastructurele projecten, waarbij de besluitvorming stroperig verloopt. Én zelfs na de besluitvorming oneindig veel alternatieven onderzocht worden alvorens weer tot een besluit te kunnen komen. De inspraakprocedure maakt dit proces nog complexer.

Royal Haskoning stelt voor in de eerste fase een complete en grondige omgevingstoets te doen op basis waarvan besluiten worden genomen. In deze ontwerpfase worden alle stakeholders betrokken om één voorkeursalternatief vorm te geven. Dit alternatief wordt voorgelegd aan de rijksoverheid voor een definitieve uitspraak. Daarnaast krijgt iedereen één keer een beroepsmogelijkheid. Vervolgens wordt het voorkeursalternatief verder uitgewerkt en vindt de uitvoering plaats.

Meer informatie

Katinka Erkens-Janssen
Katinka Erkens-Janssen
T +31 (0)24 328 49 72
E Katinka Erkens-Janssen