Gemeente Rotterdam

21 april 2008

Nieuw Stadskantoor verbindt Coolsingel met Laurenskwartier

Rotterdam start op 1 oktober 2008 met de herontwikkeling van het Stadskantoor aan het Rodezand. Het karakteristieke L-vormige gedeelte uit de jaren '50 blijft behouden en wordt gerenoveerd, de latere aanbouw uit de jaren '80 wordt gesloopt. De nieuwe multifunctionele binnenstadslocatie biedt ruimte aan de Stadswinkel XL (het centrale loket voor alle gemeentelijke diensten en producten), twee torenaccenten voor in totaal 128 woningen, kantoorruimte, een passage tussen het stadhuis en het oude postkantoor, detailhandel aan de Meentzijde, horeca in de nieuwe plint naast de Stadswinkel XL aan de Rodezand-zijde en een parkeergarage. De plannen dragen bij aan de doelstelling van het college voor een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Wethouder Karakus: "We grijpen de herontwikkeling van het stadskantoor aan om de Coolsingel en het Laurenskwartier met elkaar te verbinden. Door toevoeging van een publieksfunctie (Stadswinkel XL) en horeca aan de Rodezand-zijde én het creëren van een passage krijgt het nieuwe Stadskantoor straks een gezicht aan de Coolsingel."

Dit voorjaar zal een speciale jury, benoemd door het college, op basis van meerdere schetsontwerpen een definitief ontwerp selecteren. Als randvoorwaarden voor het ontwerp stelt het gemeentebestuur twee belangrijke ambities centraal: het realiseren van een hoogwaardig architectonisch gebouw met een unieke combinatie van oud en nieuw én de integratie van de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative.

Groot doek aan Meentzijde

Om ervoor te zorgen dat de Meent ook tijdens de bouwwerkzaamheden een aantrekkelijke winkelstraat blijft heeft de gemeente het idee van de ondernemer de heer Von Weiler om een groot doek aan het gebouw te bevestigen met een afbeelding van het pand omarmd. Aanvullend zal de plint van het gebouw een tijdelijke culturele/creatieve invulling krijgen in de vorm van wisselende tentoonstellingen.

Jarenlang bood het Stadskantoor onderdak aan het Stadstimmerhuis, van waaruit de wederopbouw werd geregisseerd. Het oude gedeelte heeft de status van gemeentelijk monument en wordt gerenoveerd, alleen latere aanbouw wordt gesloopt. In oktober van dit jaar gaan de werkzaamheden van start. De start bouw staat gepland begin 2010, de oplevering vanaf 2012.

Noot voor de redactie/