Gemeente Den Haag

21 april 2008

Sociaal jaarverslag 2007 gemeente Den Haag
Kwart topfuncties gemeente Den Haag door vrouwen bezet

In 2007 werd 25 % van de topfuncties binnen de gemeente Den Haag door vrouwen bezet. Ook in de hogere functies steeg het aantal vrouwen naar 21 % (dit was in 2005 nog 15 %). Dit is te lezen in het Sociaal Jaarverslag 2007 van de gemeente. Volgens wethouder Frits Huffnagel zal Den Haag ook de komende jaren met haar personeelsbeleid blijven werken aan een gemeentelijk personeelsbestand dat een afspiegeling vormt van de Haagse beroepsbevolking.

Stageplaatsen
De gemeente wil in de stad, naast de rol van grote werkgever in Den Haag, ook een bijdrage leveren aan de opleidingen in de stad. De relatie met het ROC Mondriaan Onderwijs Groep is om die reden het afgelopen jaar versterkt. Dit heeft - onder andere - geresulteerd in een stijging van het aantal MBO-stageplaatsen bij de gemeente van 179 in 2006 naar 313 in 2007.

Verzuim
In 2007 is het verzuim gedaald tot 4.7% (was 5.3% in 2006). Daarmee is de doelstelling voor 2008 (5.15%) in 2007 al ruimschoots gehaald. Uiteindelijk streefcijfer is een verzuimpercentage van 4.54%, dit is de zogenaamde 'Verbaan-norm'.

Excellente dienstverlening.
In 2007 werd een aantal ingrijpende veranderingen in de organisatie doorgevoerd. Steeds meer taken, zoals personeels- en salarisadministratie zijn met de komst van het Interne Diensten Centrum gecentraliseerd en kunnen daardoor efficiënter worden uitgevoerd. Met een intern goed lopende organisatie kan de gemeente zich vooral richten op de dienstverlening aan bewoners, bedrijven en bezoekers van Den Haag is

Personeelsbestand
De gemiddelde Haagse gemeenteambtenaar is 44,8 jaar oud en werkt ongeveer 13,8 jaar bij de gemeente. Er zijn iets meer mannen (58%) dan vrouwen (42%) in dienst. Ruim een derde van de 7767 medewerkers is deeltijder. Het aantal medewerkers is gelijk gebleven (stijging 0,2%). De inhuur van derden is met ongeveer een derde toegenomen. De gemeente gaat de achtergronden van deze groei in kaart brengen. De gemeente zal ook de komende jaren blijven streven naar een groter aandeel vrouwen en allochtonen onder haar medewerkers. (Nu is 18% allochtoon en 42 % vrouw.). De gemeente streeft met haar personeelsbestand naar een afspiegeling van de Haagse beroepsbevolking.

Een jaarlijks verslag
Het Sociaal Jaarverslag geeft een schets van gemeentelijk beleid en resultaten op het gebied van personeel en organisatie in 2007.

Het jaarverslag is ook op de website van de gemeente Den Haag te vinden. Ga naar www.denhaag.nl, politiek en bestuur, klik door naar begroting/rekening en ga naar sociale jaarverslagen.