Gemeente Tytsjerksteradiel

21 april 2008

Eerste aardgasauto Tytsjerksteradiel

Het wagenpark van de gemeente Tytsjerksteradiel is uitgebreid met een spiksplinternieuwe aardgasauto.

Afgeschreven auto's van het gemeentelijk wagenpark worden geleidelijk vervangen door een duurzamere varianten. Het streven is om uiteindelijk het gehele wagenpark te laten rijden op biobrandstoffen. Aardgas voor de kleinere auto's en PPO (puur plantaardige olie) of biodiesel voor de vrachtwagens. Dit past binnen de duurzaamheidsdoelstellingen die de gemeente heeft geformuleerd in haar Nota Duurzaamheid "It kin oars, it moat oars".

Je merkt het verschil alleen bij de pomp
De nieuwe aardgasauto van de gemeente Tytsjerksteradiel wordt gebruikt door schilder Henk Dupon. Hij gebruikt de auto voor de ritten van en naar diverse schilder- en opknapklussen in de gemeente. Henk is erg tevreden over de nieuwe aardgasauto; de grote inhoud en de goede wegligging maken de auto een echte aanwinst. Dat het een aardgasauto is merkt Henk alleen bij de tankbeurten, waarvoor hij op dit moment nog naar Leeuwarden moet. De gemeente werkt eraan om binnen afzienbare tijd ook een aardgasstation binnen de gemeentegrenzen van Tytsjerksteradiel te krijgen, niet alleen voor haar eigen auto's maar ook voor bedrijven die willen overstappen op aardgas.

Aardgas: goedkoop en schoon
Aardgas is op dit moment de schoonste en goedkoopste motorbrandstof. Het onderhoud van een aardgasauto is vergelijkbaar met een auto op benzine of diesel. Het grote voordeel van aardgas is de verminderde uitstoot van schadelijke stoffen. In vergelijking met LPG en benzine levert aardgas gemiddeld 20% minder CO2 uitstoot op. In verhouding met diesel is het CO2 voordeel gering maar is juist uitstoot van fijn stof en stikstofdioxiden aanzienlijk minder. Kortom een belangrijke winst voor het milieu.

Maar minstens zo belangrijk is het feit dat aardgas wordt gezien als een overgangsbrandstof naar duurzame brandstoffen zoals biogas en waterstof.