Gemeente Aalten


Stand van zaken diverse activiteiten in Bredevoort

Op 22 april nemen Gedeputeerde Staten een besluit of de gemeente Aalten subsidie krijgt voor de herinrichting van het plein van t Zand en een groot deel van de Kruittorenstraat. Er is nu subsidie gevraagd voor deze plannen op basis van concept-inrichtingsplannen. Als de subsidie is toegekend gaan we de direct betrokkenen aan deze straten verder informeren en de plannen definitief maken. We hopen dan eind september de eerste schop in de grond te kunnen steken.

De gemeente is verplicht om al het op haar grondgebied vrijkomend afvalwater op een doelmatige manier in te zamelen en te transporteren. Om hieraan te voldoen moeten er een aantal verbeteringen aan het rioolstelsel van Bredevoort worden gedaan. Deze plannen zijn thans vrijwel uitgewerkt. Binnenkort zullen de aanliggende bewoners en bedrijven informatie ontvangen. Er moeten nog wel wat onderzoeken naar archeologie plaatsvinden. Het betreft o.a. twee ondergrondse opslagbassins welke geplaatst worden onder de rijbaan in de Prins Mauritsstraat en onder de Bekendijk. Daarnaast zal de riolering in de Schoolstraat en aan de Izermanstraat worden vergroot door buizen met een grotere doorsnede.

De onderhandelingen met de projectontwikkelaars van de (woningbouw)locatie aan de Misterstraat/Bekendijk zijn afgerond. Er is nu een exploitatieovereenkomst gereed voor ondertekening met een gevarieerd woningbouwprogramma (voornamelijk grondgebonden woningen in verschillende prijsklassen) waardoor verschillende doelgroepen op deze locatie kunnen worden gehuisvest.
We hopen dat de bouw van de 1^e woningen medio 2009 zal starten. Het bestemmingsplan wordt de komende periode afgerond en volgens planning zal daarover medio juni een informatieavond plaatsvinden. Het plan zal vervolgens vanaf begin juli zes weken ter inzage liggen en kan ook worden bekeken via de gemeentelijke website. De kavels worden toegewezen via de gemeente. Aanmelding kan daarvoor bij de afdeling Omgeving, team grondzaken, telefoon 0543-493160.

De nieuwbouw voor de meubelzaak van Betting vordert en zal eind dit jaar vrijwel gereed zijn. Dus tijd om meer vaart te zetten in de planontwikkeling van de huidige locatie. Het nieuwe woongebouw moet qua uiterlijk sterk lijken op het vroegere Ambtshuis.

Die planontwikkeling gaat nu snel, in overleg met Woonplaats en Marga Klompé, verder vorm krijgen. Uiteraard zal het concept-bouwplan op een informatieavond in Bredevoort worden besproken.

Er zal medio 2009 gestart moeten worden met de bouw.

De Koppelkerk gaat binnen enkele jaren zijn functie als kerk verliezen. Er is besloten dat het kerkgebouw en achterliggend terrein een woonfunctie mag krijgen. Zodra de plannen verder zijn uitgewerkt zullen deze de inspraak ingaan. Voor de zomer zal de Kerkenraad een plan voor de locatie Markt 2/4 indienen.

Er is een bouwplan voor het opknappen van het monument aan de Prinsenstraat 12. Om dit mogelijk te maken zal er woningbouw komen op het braakliggende terrein ernaast. Op dit moment zitten de plannen nog in de procedure.

De Stichting Kulturhus Bredevoort heeft plannen voor de oprichting van een Kulturhus. Zij zijn thans druk doende om, met ondersteuning van de gemeente, de financiële haalbaarheid in beeld te brengen. Uiteraard moeten er voldoende organisaties gebruik kunnen maken van één gebouw om de exploitatie efficiënt en financieel haalbaar te kunnen laten verlopen.

Het parkeren binnen Bredevoort is een groot probleem. Er zal een proef worden gehouden om de veiligheid binnen Bredevoort te verbeteren. Immers brandweer en ambulance moeten in geval van nood bij u kunnen komen. In overleg met een groep bewoners is er voor gekozen om een proef te houden in de Kerkstraat/Officiersstraat. Nadere informatie wordt in juni verwacht.

Bij vele bouwactiviteiten is tegenwoordig vooraf een archeologisch onderzoek nodig. Speciaal bij graafwerkzaamheden in en rond een oude kern zoals Bredevoort moet daar sterk rekening mee worden houden.

Omdat er zoveel verschillende activiteiten in Bredevoort spelen en gaan spelen is er een Klankbordgroep waarmee regelmatig overleg worden gevoerd. Deze Klankbordgroep bestaat uit drie vaste vertegenwoordigers namens de BREM, Bredevoort Boekenstad en Bredevoorts Belang. Daarnaast maximaal vier personen die direct bij wat grotere projecten zijn betrokken. Dat kunnen buurtbewoners zijn of anderszins belanghebbenden. Deze vier leden zorgen er dus voor dat de Klankbordgroep een wisselende samenstelling krijgt.

Als u vragen hebt of nieuwe plannen/projecten wilt opstarten kunt u contact opnemen met mw. C.M. Snels telefoon 0543-493101, e-mail c.snels@aalten.nl