Stadsdeel Zeeburg

Besluitenlijst vergadering stadsdeelraad 15 april

22 april 2008

De stadsdeelraad heeft vergaderd op 15 april 2008. De volgende besluiten zijn genomen:

Reactie stadsdeel Zeeburg op conceptplan Voorrang voor een Gezonde Stad

De stadsdeelraad heeft de reactie van het stadsdeel vastgesteld op het gemeentelijke conceptplan Voorrang voor een Gezonde Stad, dat onderdeel is van het Actieplan Luchtkwaliteit. Het actieplan is opgesteld omdat het goed is voor de gezondheid van de Amsterdammers en om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit. Het doel is een vermindering van stikstofdioxide en fijnstof in de lucht door maatregelen ten aanzien van het autoverkeer binnen de A-10 (met uitzondering van stadsdeel Amsterdam-Noord).

In de reactie van het stadsdeel wordt het belang van de doelstelling voor de verbetering van de luchtkwaliteit onderstreept, wordt aandacht gevraagd voor de verhouding tussen effect en kosten van de maatregelen en wordt ingegaan op enkele specifieke maatregelen.

De raad heeft deze reactie vastgesteld met de stemmen van PvdA, VVD, GroenLinks en SP voor, en die van D66 tegen.

De raad heeft aanvullend met algemene stemmen twee moties van de VVD aangenomen, waarbij het DB wordt opgedragen om bij de centrale stad nadrukkelijk vragen te stellen over het opnemen en doorrekenen van aanvullende maatregelen en/of alternatieve oplossingen, om de raad op de hoogte te houden over de voortgang van de besluitvorming over en implementatie van de milieuzonering zodat tijdig maatregelen getroffen kunnen worden bij het niet haalbaar blijken van de effectuering van de milieuzonering voor 2010, en om bij de centrale stad te pleiten voor het onderzoeken van de effecten van Groen, dynamisch verkeersmanagement en P+R en deze op te nemen in het plan.

Uitvoeringsprogramma 2008 Vernieuwing Indische Buurt

De stadsdeelraad heeft ingestemd met het Uitvoeringsprogramma 2008 voor de vernieuwing van de Indische Buurt.

Dit programma is de concrete vertaling van de afspraken uit het convenant tussen corporaties en stadsdeel voor het jaar 2008. In het Uitvoeringsprogramma zijn ook extra acties opgenomen in het kader van de Wijkaanpak.

Bij het Convenant Vernieuwing Indische Buurt ligt de nadruk op het verbeteren van het woon- en leefklimaat en in het Wijkactieplan Indische Buurt ligt de focus bij de Aanpak achter de Voordeur, het verbeteren van de werkgelegenheid en verbeteren van het pedagogisch klimaat.

De raad heeft met dit uitvoeringsprogramma ingestemd met de stemmen van PvdA, VVD, GroenLinks en D66 voor, en die van de SP tegen.

De raad heeft met de stemmen van PvdA, VVD, GroenLinks en D66 voor, en die van de SP tegen, een amendement van de PvdA aangenomen om ook in te stemmen met de uitgangspunten zoals die zijn neergelegd in het Convenant Indische Buurt.

De raad heeft met algemene stemmen een amendement van de PvdA aangenomen om niet in te stemmen met de bijlage over verkoopstrategie vastgoed.

De raad heeft met algemene stemmen een motie van GroenLinks aangenomen waarbij het DB wordt opgedragen om de corporaties ervan te overtuigen om daar waar mogelijk is zonnepanelen te plaatsen of andere alternatieve vormen van energie op te wekken op daken of muren van hun panden in de Indische Buurt.

Project 'Achter de voordeur in de Indische Buurt'

De stadsdeelraad heeft ingestemd met het plan van aanpak voor het project 'Achter de voordeur'. In het kader van het convenant hebben woningcorporaties met het stadsdeel afgesproken om de komende jaren de Indische Buurt aanzienlijk te verbeteren. Naast fysieke ingrepen wordt er ook in sociale ingrepen geïnvesteerd. De aanpak 'achter de voordeur' staat hierbij centraal. Het gaat om huisbezoeken door een team van bewonersadviseurs, om zo de vragen en de behoeften van bewoners met problemen te achterhalen en een integraal aanbod aan zorg, hulp en ondersteuning voor het hele gezin op af te stemmen.

De raad heeft met dit plan van aanpak ingestemd met de stemmen van PvdA, VVD, GroenLinks en D66 voor, en die van de SP tegen.

Koninginnedag

De raad heeft met algemene stemmen een motie aangenomen van Astrid Kuiper van GroenLinks, waarbij het DB wordt opgedragen om op 30 april van het Timorplein zo veel mogelijk een 'kinderplein' te maken.