21 apr 2008
r/> Onderdeel: WOT Natuur en Milieu

De Europese Unie heeft bepaald dat Nederland in 2010 maximaal 128 kiloton ammoniak mag uitstoten. Volgens prognoses zal Nederland deze doelstelling bij ongewijzigd beleid mogelijk niet halen. Wageningen UR onderzocht in opdracht van het Milieu en Natuurplanbureau en de WOT Natuur & Milieu hoe de melkveehouderij een bijdrage kan leveren in het halen van de doelstelling.

De Europese Unie heeft voor 2010 voor alle Europese landen plafonds vastgesteld met betrekking tot uitstoot van ammoniak. Voor Nederland ligt dit plafond voor alle sectoren tezamen â verkeer, landbouw, consumenten, enzovoort â op 128 kiloton. Het plafond voor de landbouw heeft de Nederlandse overheid op 96 kiloton gelegd.

Volgens prognoses zal de uitstoot van ammoniak in de Nederlandse landbouw in 2010 echter niet 96, maar 111 kiloton zijn. Een overschrijding van 15%. Er is dus extra inspanning nodig om de doelstellingen van 2010 te halen. Wageningen UR onderzocht in opdracht van het Milieu en Natuurplanbureau en de WOT Natuur & Milieu hoe de melkveehouderij hieraan een bijdrage kan leveren.

De melkveehouderij stoot volgens de prognoses in 2010 50 kiloton ammoniak uit. Uit dit onderzoek blijkt dat de ammoniakuitstoot kan worden teruggebracht tot 40 kiloton als alle melkveehouders hun bedrijfsvoering verbeteren tot het huidige niveau van de 16 voorlopers in het project Koeien & Kansen. De belangrijkste bijdrage aan die verbetering wordt geleverd door het beperken van eiwitovermaat in het rantsoen van het melkvee, waardoor de stikstofuitscheiding van de dieren lager wordt.

De stal blijft de belangrijkste ammoniakbron. Uit welzijnsoverwegingen neemt de ventilatie van rundveestallen toe wat de ammoniakvervluchtiging bevordert. Aanbevolen wordt veehouders te helpen hun vakmanschap te verbeteren en de waardering voor goed vakmanschap tot uiting te laten komen in de wetgeving.

NB.
De rundveebedrijven in Nederland mogen onder een aantal voorwaarden tot en met 2009 per jaar 250 kg N/ha als dierlijke mest gebruiken. Dat is 80 kg meer dan het maximum van 170 kg dat in de EU-nitraatrichtlijn als uitgangspunt is opgenomen. Voor de periode na 2009 moet opnieuw toestemming worden aangevraagd.Als de ammoniakemissies onvoldoende zijn beperkt, kan het zijn dat deze voorlopig toegekende derogatie niet wordt verlengd. Terwijl deze derogatie voor veel veehouders jaarlijks minstens 10.000 euro waard is.

Meer informatie

Project Koeien & Kansen

Contact
Frans Aarts
frans.aarts@wur.nl