Gemeente Heerhugowaard


Luchtkwaliteit in HHW is goed

De luchtkwaliteit in Heerhugowaard kent nu nog geen knelpunten, blijkt uit een rapport uit 2006. Nergens worden Europese normen overschreden. Maar de stad groeit nog steeds: met de woningbouwlocaties De Draai en de Broekhornpolder komen er 5000 woningen bij en dus meer autoverkeer. En ook bedrijventerrein De Vork trekt verkeer en dus luchtverontreiniging aan. Daarom heeft het gemeentebestuur besloten een luchtkwaliteitplan te maken. Alle toekomstige plannen, zowel woningbouwplannen als de aanleg van nieuwe wegen, moeten worden getoetst aan dit luchtkwaliteitplan. De wijkpanels kregen op 11 april uitleg.

Maatregelen
De gemeente neemt maatregelen om de luchtvervuiling, die de groei van de gemeente met zich brengt, op te vangen. De ringweg om Heerhugowaard via de tangenten en de aanleg van de Westfrisiaweg, zullen doorgaand autoverkeer om het binnenstedelijk gebied heen leiden. Op de tangenten worden maatregelen getroffen om de doorstroming van het verkeer zo goed mogelijk te laten verlopen, door toepassing van het zogeheten Largasprincipe (LAngzaam Rijden GAat Sneller). De inrichting van de weg â smalle rijstroken met een middenverhoging â en langgerekte rotondes zorgen ervoor dat het verkeer blijft rijden en daardoor voor minder vervuiling zorgt. Ook worden autoâs steeds milieuvriendelijker.

In het Luchtkwaliteitplan staan allerlei maatregelen die de luchtkwaliteit gunstig kunnen beïnvloeden zoals veilige fietsroutes wat moet leiden tot minder autoverkeer, goede verwijzingen voor parkeervoorzieningen zodat autoâs niet nodeloos hoeven te zoeken en het stimuleren van openbaar vervoer.

22-4-2008