GroenLinks


--===============1015717751==

GroenLinks verzoekt Kamer Dalai Lama uit te nodigen

22 april 2008

Femke Halsema heeft vandaag aan het presidium van de Tweede Kamer voorgesteld om de Dalai Lama uit te nodigen in een bijzondere procedure van het parlement. Hiertoe stuurde zij onderstaande brief aan het Presidium.

Den Haag, 22 april 2008.

Geacht Presidium, beste Gerdi,

Namens de fractie van GroenLinks wil ik het Presidium verzoeken om vóór de zomer het initiatief te nemen voor een bezoek van de Dalai Lama aan de Tweede Kamer.In de aanloop naar de Olympische spelen in China is wereldwijd de belangstelling voor het lot van het Tibetaanse volk groter dan ooit. De Chinese bezetting van Tibet duurt al bijna 60 jaar. Sinds 1949 hebben naar schatting 1,2 miljoen Tibetanen het leven verloren. Helaas zijn er ook de afgelopen maand weer enkele tientallen Tibetanen omgekomen. Al bijna 50 jaar verblijft de Dalai Lama samen met zijn regering in ballingschap in India. Hij is altijd bereid geweest tot een vreedzame dialoog met China, dringt niet aan op volledige Tibetaanse onafhankelijkheid van China, maar wil een zeker mate van autonomie voor zijn volk. Hierbij dient ook beseft te worden dat door middel van vrij massale migratie van Chinezen naar Tibet, de Tibetanen inmiddels een minderheid vormen in eigen land.

De Dalai Lama, zou in een bijzondere procedure, gevraagd kunnen worden om zijn visie te geven op de actuele situatie in Tibet en hij zou de Kamer waardevolle inzichten kunnen verschaffen voor de beoordeling van wat er in China en Tibet gaande is. Het zou ook prettig zijn als er gelegenheid is tot het stellen van vragen. Uiteraard staat het alle fracties vrij om zelf te bepalen of zij politieke consequenties verbinden aan de inzichten van de Dalai Lama.

Naar het oordeel van de fractie van GroenLinks past een bezoek van de Dalai Lama aan de Tweede Kamer uitstekend in zowel het buitenlands beleid van dit kabinet, waarin de handhaving van mensenrechten een prioriteit vormt, als in de traditie van onze Kamer, omdat wij altijd opkomen voor de bescherming van rechten van minderheden in binnen- en buitenland.

Met vriendelijk groet,
Femke Halsema.