Gemeente Amsterdam



Persbericht

22 April 2008

Kwaliteitsimpuls voor zwakke- en risicoscholen in Amsterdam

Schoolbesturen en gemeente Amsterdam tekenen kwaliteitsakkoord om leerachterstanden tegen te gaan

De schoolbesturen, de gemeente Amsterdam en het Rijk ondertekenden maandag 21 april een kwaliteitsakkoord waarin de concrete aanpak is vastgelegd voor verbetering van zwakke- en risicovolle scholen in Amsterdam. Twee schoolbesturen, ASKO en As Siddieq, beraden zich nog of zij het kwaliteitsakkoord ondertekenen. Door bundeling van krachten willen de partijen ervoor zorgen dat de betrokken scholen naar oordeel van de inspectie in 2010 op orde zijn.

In februari 2008 zijn de gemeente Amsterdam en de schoolbesturen in het basisonderwijs gestart met een gezamenlijke aanpak van negentien zwakke en risicoscholen. Met op de school afgestemde verbeteringen willen schoolbesturen en gemeente leerachterstanden wegwerken. De gemeente heeft hiervoor dit jaar 2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Doel is om een eind te maken aan het verschijnsel zwakke scholen in Amsterdam. Scholen, gemeente en inspectie trekken hier samen op en het geld en energie wordt gericht ingezet op scholen waar de huidige verbetertrajecten nog ontoereikend zijn. Door bundeling van krachten willen de partijen ervoor zorgen dat de betrokken scholen naar oordeel van de inspectie in 2010 op orde zijn. Voor de zeer zwakke scholen op de lijst wordt nog bekeken of dit in alle gevallen haalbaar is. Kern van de aanpak is dat per school een analyse wordt gemaakt en een schoolspecifiek verbeterplan wordt opgesteld. De toetsing, voortgangsbewaking en feedback gebeurt door een onafhankelijke expertgroep. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit en uitvoering van de plannen. De gemeente faciliteert de uitvoering van de verbeterplannen door middel van co-financiering. Het Rijk zet de Inspectie in voor intensieve controle en volgt en steunt waar mogelijk de ontwikkelingen.

De verbeteringen zijn gericht op het aanpakken van kerntaken (rekenen en taal) verbetering van de zorgstructuur, het verbeteren van de kwaliteit van de schoolleiding, het verbeteren van de kwaliteit van de leraren en het verbeteren van de kwaliteitszorg (monitoring van gegevens) en een goede aansluiting tussen school en leefomgeving. De uitvoering van de verbeterplannen start met ingang van het nieuwe schooljaar.

Wethouder Onderwijs Lodewijk Asscher: "De ondertekening van het kwaliteitsakkoord is een belangrijke stap en betekent dat we gezamenlijk aan de slag gaan om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. Het gaat uiteindelijk om de kansen van kinderen. Maar liefst 21% van de kinderen verlaat in Amsterdam de basisschool met een aanzienlijke leerachterstand die vaak later niet meer wordt ingehaald". .

Jan Kerkhof, voorzitter breed bestuurlijk overleg basisscholen: "Het succes van deze aanpak is afhankelijk van de nauwe samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en de schoolbesturen. Wij zullen er alles aan doen om binnen de scholen de noodzakelijke verbeteringen door te voeren, maar weten dat het succes van leerlingen ook ligt in de aansluiting van de school en de privé omgeving. Daarvoor moeten scholen en gemeente de handen ineen slaan."

Schoolbestuurder René Peeters: Ieder kind in Amsterdam heeft recht op goed onderwijs in een uitstekend functionerende school. Waaraan herken je goede scholen? Goede scholen weten wat ze willen (visie), hebben een krachtige schoolleider, een goed geschoold team, werken systematisch, hebben hoge verwachtingen van hun leerlingen en leggen verantwoording af over hun resultaten. De kwaliteitsimpuls van de gemeente Amsterdam wordt per school op maat ingezet om voorwaarden voor een goede school te realiseren.

De 19 scholen staan op een lijst van 33 scholen die eerder door de Onderwijsinspectie zijn aangewezen als scholen die directe aandacht behoeven. De overige scholen vallen om uiteenlopende redenen niet onder de gezamenlijke aanpak van gemeente en schoolbesturen. Een aantal staat onder streng toezicht van de Inspectie, en een aantal is al begonnen met een verbetertraject.

Voor meer informatie :
Jan Kerkhof, voorzitter breed bestuurlijk overleg basisscholen 020 ­ 4106812
René Peeters, Algemeen Directeur van de Stichting Amsterdam West Binnen de Ring, Voorzitter van de Federatie openbaar primair onderwijs Amsterdam 020 - 5150440
Arthur Zielhorst, Bestuursvoorlichting gemeente Amsterdam 020 ­ 552 2944


---


---- --