Gemeente Heerlen
Selectieve besluitenlijst 22 april 2008

2008/1162 Aanpak 4 belangrijke kruispunten nog dit jaar
Het college heeft ingestemd met de aanpak van vier belangrijke kruispunten in Heerlen. Het gaat dan om de realisatie van een rotonde bij de Schaesbergerweg/Spoorsingel/Groene Boord, kruispuntaanpassingen op de Beersdalweg/N281/In de Cramer, een rotonde bij de Schakelweg/Looierstraat en een fietspad op de Looierstraat en de verbetering van de bereikbaarheid van het Atrium (kruispunt N281/J.F. Kennedylaan/Henri Dunantstraat). Deze kruispunten worden al lang als een probleem ervaren in de stad.

Deze problemen werden ook geconstateerd in het kader van de Netwerkanalyse Zuid-Limburg die in 2006 gemaakt werd. Daarin stond dat zich in alle Tripoolsteden (Maastricht, Heerlen, Sittard/Geleen) infrastructurele problemen voordoen bij de overgangen van het rijkswegennet op het gemeentelijk wegennet, de zogenaamde stadspoorten. Advies was de toegangen bij de stadspoorten dringend aan te pakken, maar bijvoorbeeld ook langzaam verkeer en openbaar vervoer meer te stimuleren. In 2007 hebben het Rijk, de provincie en de steden zich samengepakt en hiervoor 30 miljoen euro uitgetrokken.

Nog dit jaar worden de vier Heerlense kruispunten in dit kader aangepakt. De conceptplannen voor de rotondes en kruispuntaanpassingen zijn in voorbereiding. Zodra die klaar zijn, worden ze met belanghebbenden en omwonenden besproken. De werkzaamheden zouden vervolgens nog dit jaar moeten starten.

2008/10929 Vervolgstappen Maankwartier en bijbehorend krediet.
Het college vraagt een krediet van E 500.000,- aan de gemeenteraad om voor fase 2 van het Maankwartier te kunnen starten met het maken van ontwerpen. Het gaat hierbij om ontwerpen voor de plaat over het spoor waar de bebouwing op komt te staan. Omdat het nog niet zeker is of de externe partijen (NS Poort en Consortium Nieuwe Maan) tot overeenstemming komen om het Maankwartier uit te voeren, worden in de ontwerpopdrachten tussentijdse afbreekmomenten vastgelegd. NS Poort en Nieuwe Maan hebben tot uiterlijk 1 september 2008 de tijd om een realisatieovereenkomst te tekenen. Mochten deze partijen in de periode tot 1 september de onderhandelingen afbreken, dan worden de ontwerpopdrachten stopgezet om onnodige kosten te voorkomen. Het is nu wel nodig om alvast te starten met de ontwerpen, omdat anders de subsidietermijn van de BIRK subsidie (VROM) in gevaar komt.

2008/10945 Kunsttoepassing rotonde Kloosterweg
Op de nieuwe rotonde aan de Kloosterweg/Spoorsingel/Looierstraat komt een 'groen' kunstwerk ontworpen door Michel Huisman. Er worden 12 volwassen platanen in een cirkel geplant, die samen het beeld scheppen van één reusachtige, samengestelde boom. De rotonde wordt verder beplant met riet met daaromheen een haagbeuk. In het centrum van de bomencirkel komt een beeld van Sint Pancratius en Sint Barbara, die elkaar omarmen.
Zie ook persbericht

---- --

Ontwerp Michel Huisman
'Groen' kunstwerk op rotonde Kloosterweg

Op de nieuwe rotonde aan de Kloosterweg/Spoorsingel/Looierstraat komt een 'groen' kunstwerk ontworpen door Michel Huisman. Er worden 12 volwassen platanen in een cirkel geplant, die samen het beeld scheppen van één reusachtige, samengestelde boom. De rotonde wordt verder beplant met riet met daaromheen een haagbeuk. In het centrum van de bomencirkel komt een beeld van Sint Pancratius en Sint Barbara, die elkaar omarmen.

Sint Barbara komt uit de kerk van de Vranck en is de beschermheilige van de mijnwerkers. Sint Pancratius is één van de vier ijsheilige en komt uit de binnenstad. Naast de verwijzing naar het mijnverleden, wil Michel Huisman met de omarmde beelden de verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke kant van Heerlen symboliseren. Er wordt nog deze maand gestart met het plaatsen van de bomen omdat platanen in april geplant moeten worden. In oktober wordt de rotonde samen met het Vervoersknooppunt Maankwartier officieel geopend.

Groen en kunst
De gemeente Heerlen wil dat het centrum van Heerlen nóg levendiger en aantrekkelijker wordt. Daar horen ook groen en kunst in de openbare ruimte bij. Daarom krijgt de zogenaamde 'cityring' een groene inrichting. Eerder kreeg de Geerstraat, ook onderdeel van de cityring, al een groene inrichting. Op de rotondes die deel uit maken van deze stadsring komt kunst. Zo is op de rotonde aan de Akerstraat/Putgraaf/Dr. Poelsstraat 'De Druppel' geplaatst. De rotonde aan de Kloosterweg maakt deel uit van het Vervoersknooppunt Maankwartier. De wegen aan de noordzijde van het station worden verbeterd en opnieuw ingericht. Ook komt er een nieuw busstation met een 'groene' overkapping. De kosten van het kunstwerk op de rotonde Kloosterweg worden uit het project Maankwartier betaald. Het Maankwartier wordt mede gefinancierd door de Europese Unie.

Selectie
In februari werd een open oproep gedaan aan kunstenaars om een ontwerp te maken voor de nieuwe rotonde aan de Kloosterweg. Zo'n 50 kunstenaars toonden interesse. De ontwerpen werden beoordeeld door een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde adviescommissie Kunst in de Openbare Ruimte. Na diverse selectierondes adviseerde de commissie om te kiezen voor het ontwerp van Michel Huisman. Het college nam dit advies over en de opdracht werd aan Michel Huisman gegeven.

Gemeente Heerlen, 22 april 2008
Afdeling Communicatie
Francine Pelzers, 045-5604365
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl
-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --

Overleg met ondernemers werpt vruchten af
Revitalisering De Koumen

In de periode april 2008 - oktober 2008 gaat bedrijventerrein 'de Koumen' volledig op de schop. De totale projectkosten zijn geraamd E 1.370.000,- waarvan E 520.000,- gesubsidieerd zijn door de provincie. Het complete openbare gebied wordt heringericht, zodat het bedrijventerrein weer een gebied wordt waar ondernemers perfect kunnen functioneren.

Tot voor kort kende bedrijventerrein de Koumen alleen een rijweg met daarnaast brede bermen die ooit een groene bestemming hadden. Die bermen deden het laatste decennium vooral dienst als (illegale) parkeerstrook, extra opslagruimte en daar waar het groen nog aanwezig was, verkeerde deze is slechte staat.

In de nieuwe situatie krijgt elke functie zijn eigen plek. Er komen fatsoenlijke wegen voor voertuigen, er komen nieuwe trottoirs voor voetgangers, het parkeren wordt optimaal gefaciliteerd naast de rijweg en op strategische plekken komen mooie groen-elementen. Als duurzaam element wordt hemelwater op een groot aantal plekken afgekoppeld.

"We hebben in nauwe samenwerking met Bedrijventerreinmanagement Parkstad Limburg enorm ingezet op intensieve samenwerking met de ondernemers in het gebied, en wel vanaf de allereerste voorbereidingen", aldus wethouder Offermans. "En dat heeft zijn vruchten afgeworpen! Ondernemers hebben via een werkgroep actief meegedacht over het ontwerp. Op een groot aantal punten hebben we hun opmerkingen kunnen verwerken in het ontwerp. Na goed overleg met hen is ervoor gekozen het project in vier fasen uit te voeren en worden asfalteringswerkzaamheden alleen in de avond- en nachtelijke uren uitgevoerd. "Hierdoor beperken we de overlast voor ondernemers enorm".

De wegwerkzaamheden zullen vanaf april tot midden zomer plaatsvinden. In het najaar (tijdens het 'plantseizoen') zullen de groene elementen aangeplant worden. Naar verwachting zullen we eind 2008 allemaal tevreden kunnen terugkijken op deze revitalisering.

Gemeente Heerlen, 22 april 2008
Afdeling Communicatie
Richard Pisters, 045-5604712
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl
-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --

Heerlen past regels afval aan

Mensen met extra containers moeten daarvoor gaan betalen, zo stelt het college van burgemeester en wethouders aan de raad voor. Het is niet meer dan eerlijk dat degenen die veel afval maken dat ook zelf betalen. Aan de andere kant kunnen inwoners die nu een 140 liter GFT-container hebben, deze gratis omruilen tegen een 240 liter GFT-container. Dit zijn twee veranderingen in de regels rondom de afvalinzameling die passen in het afvalinzamelplan .

In Heerlen wordt meer afval opgehaald dan op andere plaatsen. Bovendien bestaat bijna een derde van het restafval in Heerlen uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Blijkbaar scheiden we in Heerlen ons afval niet goed en dat is onnodig duur. We kunnen met z'n allen geld besparen wanneer we minder afval produceren en het beter scheiden.

Betalen voor extra containers
Op dit moment zijn er bijna 2000 huishoudens die naast de standaard GFT en restafvalcontainers extra containers hebben. Tot nu toe hoefde daar niet voor te worden betaald. Daarmee kwamen de extra kosten van deze afvalverwerking ten laste van iedereen. Bovendien stimuleert dit mensen ook niet om zorgvuldig met hun afval om te gaan. Daarom is nu besloten dat men voor deze extra containers moet gaan betalen volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.

Beter scheiden
Aan de andere kant willen we graag dat mensen het GFT beter gaan scheiden. Daarom mogen mensen die aan de kleine GFT-container (140 liter) niet voldoende hebben, die gratis ruilen voor een grotere (van 240 liter). Inwoners met buitengewoon veel afval kunnen vanaf nu dus zelf de afweging maken tussen extra kosten of beter scheiden, terwijl de kosten ook worden neergelegd waar ze veroorzaakt worden.

Geen uitzonderingen
Iedereen die een of meer extra containers heeft wordt er per brief op gewezen dat er per 1 januari 2009 voor betaald moet worden als zij deze willen handhaven. Op deze regel worden geen uitzonderingen gemaakt. In het nieuwe systeem komen deze extra kosten dan ook niet langer meer in aanmerking voor kwijtschelding. De tarieven voor een extra container zijn momenteel nog niet bekend.

Gemeente Heerlen, 22 april 2008
Afdeling Communicatie
Richard Pisters, 045-5604712
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl
-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --