Ingezonden persbericht


SMVP Bericht februari 2008

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP)

Marokkaanse jongeren op straat, op school en in het gezin

Conferentie op woensdag 23 april 2008

De Rode Hoed

Keizersgracht 102

Amsterdam

De jury van de Publicatieprijs SMVP 2007 heeft besloten het volgende boek te bekronen:

Hans Werdmölder
Marokkaanse lieverdjes: crimineel en hinderlijk gedrag onder Marokkaanse jongeren.
Amsterdam: Balans, 2005 (258 p.).

Dit boek behandelt mogelijke oorzaken en achtergronden van criminaliteit en overlast van Marokkaanse jongeren in Nederland en de reacties daarop in Nederland waaronder ook de Marokkaanse gemeenschap. Tevens wordt een eerste aanzet gegeven tot een verklaring van het fenomeen dat juist Marokkaanse jongeren relatief vaak radicaliseren. Na de beschrijving van het probleem en het presenteren van verklaringen eindigt het boek met mogelijke oplossingen. Het boek is relevant en geeft informatie over een actueel en breed verspreid veiligheidsprobleem dat vooral stedelijke trekken heeft. Het is methodologisch sterk, gebaseerd op jarenlang onderzoek (literatuurstudie, participerende observatie) en persoonlijke belevenissen. Het boek is vlot geschreven, met empathie, inlevingsvermogen en niet stigmatiserend.

Programma

Ontvangst 12.30 ­ 13.00 uur

Dagvoorzitter

Prof. dr. Hans Boutellier, directeur Verwey-Jonker Instituut, hoogleraar Veiligheid en Burgerschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam


1. Opening 13.00 ­ 13.20 uur

Mr. Sadik Harchaoui, voorzitter Raad van Bestuur van Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling


2. Trias pedagogica: veranderende perspectieven 13.20 ­ 13.40 uur Mevrouw prof. dr. Lotty Eldering

Om het gedrag van de Marokkaanse lieverdjes te kunnen begrijpen en te beïnvloeden is het noodzakelijk aan de trias pedagogica aandacht te schenken: de gemeenschap, de school en het gezin. Sluiten de drie waardensystemen - de gemeenschap, het gezin, en de school - onvoldoende op elkaar aan? Wat voor botsingen bestaan er tussen? Hoe kan verbinding in de trias pedagogica ontstaan?


3. Regie 13.40 ­ 14.00 uur Prof. dr. Pieter Tops, lid van het College van bestuur van de Politieacademie

Bij de aanpak van de problemen moet sprake zijn van een goede regie. Thans zijn zeer veel instanties en hulpverleners bij de problematiek betrokken. Hoe is de coördinatie? Lopen ze elkaar in de weg? Hoe komt een goede regie tot stand?

Pauze 14.00 ­ 14.30 uur


4. Op straat: is er sprake van een handhavingstekort? 14.30 ­ 14.50 uur Ahmed Marcouch, voorzitter deelraad Slotervaart in Amsterdam

Ontspringen Marokkaanse jongeren nogal eens de dans door intimidatie? Hoe staat het met de aangiftebereidheid door autochtone, vooral oudere bewoners in de wijken? Wat is een goede strategie voor de politie? Moet je Marokkaanse jongeren in vergelijking met Nederlandse jongeren strenger straffen?


5. Op school: is er sprake van een opleidingstekort? 14.50 ­ 15.10 uur Prof. dr. Theo Wubbels, Universiteit Utrecht

Ligt de kern van de problematiek op school? Is de kloof tussen school en gezin te groot? Moeten leraren leren om leerlingen beter aan te pakken? Kunnen scholen ervoor zorgen dat Marokkaanse leerlingen meer gaan presteren? Dient controle op spijbelende leerlingen te worden versterkt? Bieden praktijkscholen soelaas?


6. Het gezin: is er sprake van een opvoedingstekort? 15.10 ­ 15.30 uur Mevrouw dr. Gonneke Stevens, Universiteit Utrecht

Hoe vaak komen emotionele en gedragsproblemen bij Marokkaanse jongeren voor? Waarom hebben bepaalde jongeren problemen en anderen helemaal niet? Heeft dit te maken met de manier waarop deze jongeren worden opgevoed, met hun relatie met hun ouders, met hun band met Nederlanders en Marokkanen? Antwoorden op deze vragen zijn zeer relevant voor interventieprojecten in Marokkaanse gezinnen.


7. Laudatio en prijsuitreiking
15.30 ­ 15.50 uur
Prof. mr. Theo de Roos, Universiteit Tilburg, voorzitter van de jury van de Publicatieprijs SMVP


8. Dankwoord 15.50 ­ 16.10 uur Dr. Hans Werdmölder

Aperitief 16.10 ­ 17.15 uur

De conferentie: wanneer en waar?
De conferentie vindt plaats op woensdag 23 april 2008 vanaf 12.30 uur in De Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen ¤ 65,- per persoon (exclusief BTW). In deze kosten is inbegrepen:


- het verslag van de conferentie. Deze bundel met inleidingen komt snel na de conferentie beschikbaar. Deelnemers aan de conferentie krijgen de bundel toegestuurd;

- koffie en thee;

- aperitief.

Inschrijving
Het inschrijfformulier treft u aan op de website van onze stichting ww.smvp.nl onder het kopje Conferentie.

Annulering
Annulering dient uiterlijk één week voor de conferentie te geschieden. Bij verhindering kan uw plaats door een plaatsvervanger worden ingenomen mits u dit tijdig doorgeeft aan het bureau van de SMVP (uiterlijk twee dagen voor de conferentie). Indien vervanging of verhindering niet tijdig is gemeld, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Inlichtingen
Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) Postbus 239
3300 AE Dordrecht
Tel. 078 ­ 6144362
Fax 078 ­ 6313580
E-mail smvp@smvp.nl
Website www.smvp.nl