Schultz Van Haegen nieuwe voorzitter World Population Foundation

Melanie Schultz van Haegen volgt per 24 april 2008 Joris Voorhoeve op als de nieuwe voorzitter van de World Population Foundation. De World Population Foundation (WPF) is een ontwikkelingsorganisatie gespecialiseerd op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidszorg. In Nederland voert de World Population Foundation campagne onder de naam MYBODY.

Nederlandse expertise
Melanie Schultz van Haegen verwierf bekendheid als jonge VVD-politica en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Zij is nu directeur zorginkoop van Achmea. Ervaring in ontwikkelingslanden deed Schultz vooral op rondom het thema water. "Nederland moet zich al eeuwen beschermen tegen overstromingen. Daarom weet men ons wereldwijd te vinden. Te veel of te weinig water, wij weten er alles van. Zoals Nederlanders waterexperts zijn, zo kan je ook de link leggen naar seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Ook op dit terrein heeft Nederland veel expertise. Lange tijd heeft Nederland de laagste abortuscijfers ter wereld gehad, het laagste aantal tienerzwangerschappen en een lage graad van hiv-infecties."

Vrijheid van de mens voorop
De insteek van de World Population Foundation dat vrouwen zelf keuzes moeten kunnen maken rond hun seksuele leven en het krijgen van kinderen vindt Schultz 'een mooi streven': "Het past bij mijn overtuigingen. Als liberaal staat voor mij de vrijheid van de mens voorop. Ik hecht veel belang aan ontwikkelingssamenwerking als een manier om mensen in staat te stellen zelf hun leven op te bouwen." De twee zwangerschappen van Schultz tijdens haar functie als staatssecretaris deden veel stof opwaaien. Ze zegt: "Ik heb mij heel erg verbaasd over de opwinding toen ik kinderen kreeg tijdens mijn ambtsperiode. Kinderen krijgen hoort bij het leven."

Op de bres voor vrouwenrechten
Joris Voorhoeve heeft zich als voorzitter sterk gemaakt voor vrouwenrechten. Zijn denken over ontwikkelingssamenwerking is de afgelopen jaren veranderd. "Ik ben steeds meer overtuigd geraakt van het belang van een mensenrechtenbenadering in plaats van een economische benadering." Voorhoeve is vijf jaar voorzitter geweest en blijft lid van het bestuur.

Links: http://www.mybody.nl