Jaarverslag CTIVD 2007-2008

Vandaag presenteert de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) haar vijfde jaarverslag. Dit jaarverslag bestrijkt de periode van 1 april 2007 tot 1 april 2008. De Commissie verricht onderzoek naar de rechtmatigheid van de uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 en de Wet veiligheidsonderzoeken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

In haar vijfde jaarverslag merkt de Commissie op dat, ondanks enkele kritische opmerkingen in de toezichtsrapporten van de Commissie, beide diensten hun taken adequaat uitvoeren en zich houden aan een strikte wetstoepassing.

De Commissie heeft in de afgelopen periode in totaal 7 onderzoeken afgerond bij de AIVD en MIVD. Deze rapporten betreffen de onderzoeken naar de uitvoering van de Wet veiligheidsonderzoeken door de AIVD, de CT Infobox, de gegevensuitwisseling tussen de AIVD en de IND, het onderzoek van de AIVD naar de ongewenste inmenging van vreemde mogendheden, het optreden van de MIVD in Irak bij het ondervragen van gedetineerden, de samenwerking van de AIVD met de Regionale Inlichtingendiensten resp. de Koninklijke marechaussee en de afwegingsprocessen van de AIVD met betrekking tot Mohammed B.

De openbare rapporten over deze onderzoeken zijn als bijlagen bij het jaarverslag gevoegd. Een aantal andere onderzoeken bevindt zich in de afrondende fase.

Daarnaast heeft de Commissie structurele controle (monitoring) uitgeoefend op onder meer de verlening van toestemming voor de inzet van bijzondere bevoegdheden, zoals het aftappen van telecommunicatie.

Tevens wordt ingegaan op de rol van de Commissie bij de behandeling van klachten over de AIVD, respectievelijk de MIVD. Ook wordt in het jaarverslag nader ingegaan op nieuwe dan wel in behandeling zijnde wetgeving aangaande de inlichtingendiensten.

Het complete jaarverslag, met in de bijlage de openbare toezichtsrapporten, is te vinden op de website van de CTIVD: www.ctivd.nl.

Noot voor redacties (niet voor publicatie)