Omroep MAX


PERSBERICHT 23 april 2008

Pretium Telecom delft onderspit in kort geding tegen omroep MAX

Pretium Telecom heeft het kort geding dat aangespannen was tegen omroep MAX verloren. MAX moest vorige week woensdag 17 april voor de rechter verschijnen om zich te verweren tegen het Haarlemse telecombedrijf. Pretium Telecom eiste rectificatie, nadat in het televisieprogramma MAX & Loretta aandacht werd besteedt aan een klacht over hun opdringerige manier van telefonische verkoop. De rechter heeft vandaag alle eisen afgewezen.

MAX & Loretta van 3 april jl. heeft aan de kaak willen stellen dat mensen ­ met name senioren ­ door telemarketing worden overrompeld en dat ze voor ze het weten ergens aan vast zitten als ze niet assertief genoeg zijn. In de uitzending wordt dit probleem geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld van de 79-jarige mevrouw Derix, die zich `belazerd' voelde. Een medewerker van Pretium Telecom voerde het verkoopgesprek in dusdanig rap tempo, dat mevrouw Derix absoluut niet het idee had dat zij ergens lid van werd. Contijn van Marle van de Stichting Ombudsman zette in dezelfde uitzending op een rij waar op te letten bij telefonische verkoop.

Ondanks dat MAX & Loretta een gedeelte van de schriftelijke reactie van Pretium Telecom in de uitzending verwerkt heeft, spande het telecombedrijf een kort geding aan en eiste een rectificatie en een vooraf opgenomen gesprek met hun directeur, de heer Nyks.

Mr. D.M. Wille van advocatenkantoor Klos, Morel, Vos & Schaap pleitte namens MAX voor de vrijheid van meningsuiting en stelde dat MAX zich in het openbaar kritisch en waarschuwend moet kunnen uitlaten over misstanden die de samenleving raken.

De rechter was het hiermee eens en stelde MAX in het gelijk: `Het noemen van de naam Pretium Telecom in het voorbeeld van mevrouw Derix is functioneel. MAX heeft Pretium tijdig om een weerwoord gevraagd (...). Zij was niet tot meer gehouden en al helemaal niet om een woordvoerder van Pretium Telecom in de uitzending aan het woord te laten.'

Onlangs heeft ook Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, kamervragen gesteld over de handelswijze van Pretium Telecom. Ook hier heeft Pretium Telecom een rectificatie geëist. Onduidelijk is nog of dit zal leiden tot een kort geding.

EINDE PERSBERICHT


---



Omroep MAX