Succes van 'a new work culture' bij bemiddeling Poolse Arbeidskrachten

21/04/2008 11:00

Preneurl

Bert Bakker opent het nieuwe Europese hoofdkantoor van Laborflex in Oosterhout. OOSTERHOUT - Op 24 april 2008 opent Laborflex - bemiddelaar in internationale en met name Poolse arbeidscapaciteit - haar nieuwe Europese hoofdkantoor in Oosterhout. Het bedrijf bewijst met haar visie op 'a new work culture' dat het leveren van kwaliteit en handelen met respect voor mensen en culturen succesvol kan zijn. Ter gelegenheid van de opening heft voorzitter van de VIA (Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars) en oud-kamerlid Bert Bakker het glas op de verdere uitbouw van het succes van dit bijzondere bedrijf.

STRUCTURELE BEHOEFTE
In Nederland is de behoefte aan arbeidskrachten structureel, zeker in de meer arbeidsintensieve sectoren, zoals in de techniek en zorg. Het werken met medewerkers uit andere landen en dus culturen is daarom geen tijdelijk fenomeen, maar een blijvende realiteit. Wat wel verandert in de loop der tijd is de herkomst van de medewerkers. Al die nieuwe medewerkers brengen altijd iets van hun land en cultuur mee. En dat zijn niet altijd de negatieve aspecten die breed uitgemeten worden in de media. Het is in veel opzichten ook een (culturele) verrijking.

MEER DAN EEN UITZENDBUREAU IN POOLSE ARBEIDSKRACHTEN
Laborflex beschouwt zichzelf niet primair als uitzendbureau voor Poolse arbeidskrachten. Uitzendbureaus richten zich sterk op het aanbieden - het 'verkopen' - van arbeidskrachten. Dat geldt voor veel bureaus die bemiddelen in medewerkers uit het oosten van Europa. Kwantiteit is voor deze bureaus nog te vaak belangrijker dan kwaliteit. Er wordt soms met weinig respect met de arbeidskrachten omgegaan, denk bijvoorbeeld aan slechte huisvesting. Laborflex distantieert zich nadrukkelijk van deze praktijken en wil juist laten zien dat het ook anders kan.

CAPACITEITSVRAGEN
Het oplossen van het capaciteitsprobleem van arbeidsintensieve ondernemingen in Nederland is het domein waar Laborflex zich op richt. Dat kan door arbeidskrachten aan te bieden als dat nodig en mogelijk is. In dat opzicht is de activiteit wel vergelijkbaar met die van uitzendbureaus. Het 'inlenen van krachten' biedt echter vaak een korte termijn oplossing voor de klant. Daarom gaat Laborflex verder. Zij leeft zich in in de klant en zoekt naar structurele oplossingen van het capaciteitsvraagstuk, geeft daarover advies en helpt bij de realisatie ervan. Bijvoorbeeld door te beoordelen of de productie van het betreffende bedrijf verplaatst moet worden naar Polen of een ander land in Oost-Europa, in plaats van de Poolse medewerkers naar Nederland te halen.

KWALITEIT
Kwaliteit staat bij Laborflex zeer hoog in het vaandel; kwaliteit van de dienstverlening, kwaliteit van de medewerkers en kwaliteit van de voorzieningen. Laborflex werft en selecteert haar medewerkers via eigen kantoren in Polen. De Poolse medewerkers worden op een hoogwaardige wijze in Nederland gehuisvest en krijgen beschikking over uitstekend vervoer. Ze worden intensief begeleid en waar nodig opgeleid. Voor de klanten ('inleners') en de Poolse medewerker biedt Laborflex 24 uur per dag en 7 dagen per week ondersteuning. Ook de werkomstandigheden worden bewaakt. En juist die omstandigheden waar de Poolse krachten in werken en leven maken het verschil.

DUURZAAM
Met een door haar opgerichte Foundation in Polen vult Laborflex haar visie verder in. Net zoals Nederland een structureel probleem heeft om arbeidskrachten te vinden, is een risico dat de Poolse economie ontwricht raakt door de uitstroom van eigen medewerkers. Het is daarom strategisch belangrijk om ook werk naar Polen te brengen. Door productieonderdelen van Nederlandse bedrijven naar Polen te helpen verplaatsen enerzijds en door laag of niet opgeleide Polen te scholen tot bijvoorbeeld lasser of technisch tekenaar - beroepen die in Nederland nauwelijks meer nieuwe aanwas kennen - draagt Laborflex actief bij aan de ontwikkeling van de lokale Poolse economie.

SUCCES
Opdrachtgevers als DHL Global Mail, Merba en IHC Merwede Schipyards maken inmiddels gebruik van de diensten van Laborflex. De groei van het bedrijf vormt direct de aanleiding tot de verhuizing van het hoofdkantoor uit Tilburg naar Oosterhout. Die groei wordt overigens sterk gecontroleerd: kwaliteit blijft voorop staan. 'Als die niet kan worden gegarandeerd, wordt er liever 'nee' gezegd tegen nieuwe klanten; ook dat is een onderdeel van de visie op 'a new work culture' van Laborflex,' aldus directeur Wim van Hout.

OPENING
Op 24 april wordt het nieuwe kantoor van Laborflex officieel geopend en in gebruik genomen. De opening wordt verricht door oud-kamerlid Bert Bakker, nu voorzitter van de VIA, de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars. Deze vereniging ijvert voor een hoger niveau van de dienstverlening en een goede organisatie van de bemiddeling in Poolse arbeidscapaciteit. Ook speelt de vereniging een belangrijke rol bij maatschappelijke discussies over de invloed van en berichtgeving over gedragingen van Poolse werknemers en van malafide arbeidsbemiddelaars . Deze vaak negatieve berichtgeving doet geen recht aan goed georganiseerde en op kwaliteit gerichte bedrijven als Laborflex. Bert Bakker zal voor de gelegenheid met een typisch Poolse drank het glas heffen op het nieuwe kantoor van Laborflex en op een verdere uitbouw van de voorbeeldrol die zij vervult voor andere branchegenoten. 'Want,' zo stelt Bert Bakker, 'Laborflex levert het bewijs dat het anders kan en ook anders gebeurt'.

Het nieuwe adres:

Laborflex BV
Everdenberg 81
4902 TT Oosterhout (NB)
Tel. +31 (0)162 46 81 30
www.laborflex.nl





http://www.laborflex.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor de pers/