Partij van de Arbeid

Ondernemen in krachtwijken

24-04-2008 10:52

PvdA-staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaat helpen het ondernemerschap in de Haagse wijk Transvaal verder te laten groeien. Heemskerk: 'Transvaal is een wijk die bruist van het ondernemerschap en ik wil graag helpen om de kansen van deze wijk te benutten en de problemen op te lossen.

De plannen met de wijk werden deze week bekendgemaakt tijdens de Haagse Participatietop. Hierbij waren ook PvdA Staatssecretaris Aboutaleb (SZW) en voorzitter Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) aanwezig.

Aanpak krachtwijken
De gemeente Den Haag gaat samen met de Haagse woningcorporaties 2,7 miljard euro investeren in de vier Haagse krachtwijken (Schilderswijk, Stationsbuurt, Transvaal en Zuidwest). Den Haag is de eerste stad die een concrete uitwerking voor de aanpak van krachtwijken presenteert. Een van de onderdelen is ondernemerschap stimuleren.

Dit kan bijvoorbeeld door het openen van vier Albert Heijn-filialen, wat wel honderd banen voor de buurt gaat opleveren, tot een oefenrestaurant van het MKB Den Haag en een speciaal onderhoudsbedrijf in een van de wijken van Ballast Nedam.

Transvaal
Heemskerk bracht in januari 2008 een bezoek aan de wijk Transvaal. Toen werd hij benaderd om ambassadeur te worden. Heemskerk neemt de wijk, die moet uitgroeien tot het little India van Nederland, graag onder zijn hoede. Heemskerk: 'Dit is een wijk die bruist van het ondernemerschap en ik wil graag helpen om de kansen van deze wijk te benutten en de problemen op te lossen.

Maatregelen
Heemskerk stuurt binnenkort voorstellen naar de Tweede Kamer om ondernemerschap in wijken te verbeteren. Het gaat om maatregelen voor een beter vestigingsklimaat, veilig ondernemen en minder regeldruk voor ondernemers. In de brief staan ook de plannen om microfinanciering landelijk in te voeren.

De Haagse wethouder Henk Kool gaat op zijn weblog uitgebreid in op de concrete uitwerking voor de aanpak van de vier Haagse krachtwijken >