D66

Schuiven met poppetjes getuigt van minachting voor de democratie

24 april 2008

"Het willekeurig schuiven met poppetjes en portefeuilles getuigt van diepe minachting voor de democratie. Het Europees Parlement krijgt nu niet de kans om Barrot door middel van een hoorzitting te ondervragen voor deze belangrijke post. Het wordt hoog tijd dat het Europees Parlement de mogelijkheid krijgt om individuele Commissarissen ter verantwoording te roepen en indien nodig weg te sturen." Aldus Sophie in 't Veld in reactie op het besluit van de voorzitter van de Europese Commissie, Dhr. Barroso, om de huidige Europese Commissaris van transport, Barrot aan te wijzen als opvolger van Franco Frattini, die naar alle waarschijnlijkheid minister van Buitenlandse Zaken wordt in de regering Berlusconi.

Op dit moment kan het Europees Parlement slechts de gehele Europese Commissie naar huis sturen en hoeft het parlement geen goedkeuring te verlenen aan interne verschuiving. Sophie in 't Veld: "De commissie Burgervrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Parlement zal Barrot zeker aan de tand voelen bij zijn eerste verschijning voor onze commissie. De ergernis over het gehannes met deze portefeuille wordt breed gedeeld. Barrot en Barroso zullen worden herinnerd aan de belofte van Barroso dat zijn Commissie de "Kampioen van de Grondrechten" zou worden. Alleen op die voorwaarde kon de Europese Commissie aantreden. We willen nu zeer concrete toezeggingen, publiekelijk, over zaken als het beloofde discriminatieverbod, privacy bescherming en bescherming van de burgerrechten."

"Barroso kiest met het benoemen van Barrot voor de post van Eurocommissaris voor Justitie, Binnenlandse Zaken en Burgerlijke vrijheden voor de makkelijkste weg. Hiermee wordt echter zowel geen recht gedaan aan de zwaarte van de portefeuille alsmede wordt er voorbij gegaan aan fatsoenlijke democratische controle. De portefeuille van Justitie is een van de zwaarste van de Commissie. Europa heeft iemand nodig die het terrein kent, zich serieus zal gaan inzetten voor de burgerrechten en bovendien op de volledige steun van het Europees Parlement kan rekenen." Aldus Sophie in 't Veld. Met ingang van 1 januari 2009 zal het Europees Parlement medebeslissingsbevoegdheid krijgen op het terrein van Justitie en Binnenlandse Zaken.

---